РИК отказа на Демократична България да регистрира кандидатската листа за Стара Загора

РИК – Стара Загора отказа на Демократична България да регистрира кандидатската им листа с народни представители за 27-ми изборен район – Старозагорски за изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г. Това става ясно от решението на Районната избирателна комисия, публикувано малко след 20:00 часа днес.

При предаване на документите приемащите членове на РИК са установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа. На основание чл.258 ал.2 от ИК незабавно устно им се дават указания да представят необходимите документи подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа /предложение и пълномощно/ да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа на 12.10.2021г. /законово регламентирания срок за регистриране на кандидатски листи/.

В 17,36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора e постъпил имейл с подател Надежда Йорданова и в 17,38 часа от същия имейл, от същия подател. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл обаче не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ, посочват от областната РИК.

След проведени разисквания, РИК Стара Загора счита, че не са спазени изискванията на чл. 255, ал. 1, т.1 от Изборния кодекс и на Решение № 579-НС от 23.09.2021 г. на ЦИК относно регистрация на кандидатите за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 г. – липсват валидно подписани предложение (Приложение №73-НС) и пълномощно на приносителите от Атанас Петров Атанасов и Христо Любомиров Иванов, в качеството им на представляващи Коалицията.

Настоящото решение е обявено по реда на чл. 72, ал. 2 от ИК и може да се обжалва в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК, пише в решението на Районната избирателна комисия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram