Районна прокуратура-Казанлък постигна присъда от 1 г. затвор при строг режим за телефонен измамник

0
6

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът наложи наказание от една година лишаване от свобода при строг режим спрямо Атанас Димитров, от гр. Ветово, за измама като деецът се е представил за длъжностно лице и деянието е извършено повторно в немаловажен случай – престъпление по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 28 ал. 1 от Наказателния кодекс.
45-годишният Атанас Димитров е осъден за това, че на 14 май 2014 г. с цел да набави за себе си имотна облага е поддържал заблуждение у И.Ж. от гр. Казанлък, че дъщеря й си счупила крака, нуждае се от операция и поставяне на “златни пирони”, за което трябва да даде сумата от 9 000 лева, като с това й причинил имотна вреда в размер на 700 лева и 60 лева във вид на ваучери за мобилни оператори или вредата е в общ размер от 760 лева. През февруари 2011 г. Димитров е бил осъден от Районен съд-Разлог за престъпление от общ характер – измама, на девет месеца условно с 3 г. изпитателен срок.

Атанас Димитров живеел в гр. Ветово, обл. Русе, където познавал хора, занимаващи се с телефонни измами. Решил и той да опита. На 14 май 2014 г. на случаен принцип набрал стационарен телефонен номер в гр. Казанлък. Обадила се непозната жена. Димитров си преправил гласа, за да звучи като женски, и се представил за дъщеря й. Имитирайки плач, обяснил, че тя се нуждае от скъпоструваща операция заради счупен крак. След това със собствения си глас се представил за д-р Манолов, който съобщил, че интервенцията струва 9 000 лева. Жената, която действително имала дъщеря, се притеснила и съобщила, че разполага със 700 лева. Тогава д-р Манолов обещал да се погрижи „нещата да се оправят“ като му предаде само 700 лева, както и да купи ваучери за телефон за 60 лева. След това позвънил на друго лице, което издирил от сайт за продажба на автомобили. Него също заблудил като му казал, че е д-р Манолов и иска да му купи колата, но преди това трябва да вземе плик с пари „от баба му“ – пострадалата И.Ж., която живеела в гр. Казанлък.
И.Ж. предала парите на посредника, купила и ваучери.

По-късно Атанас Димитров е бил задържан, признал е за извършеното от него престъпление и изразил съжаление за стореното. Възстановил е сумата от 760 лева на пострадалата жена.
Присъдата на Районен съд-Казанлък е при условията на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е признал вината си.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е уведомена за воденото срещу Атанас Димитров досъдебно производство за измама.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив
16 ноември 2015 г.

Коментари от Фейсбук