Радост за децата от Дома в Бузовград

И през целия месец август продължи проектът „Синьо лято 2” на доброволци от казанлъшките училища и деца от ДМСГД „Мария Луиза“, с. Бузовград. Всеки ден над 20 младежи – доброволци от казанлъшките училища на възраст от 11 до 18 години посветиха времето си на децата от Дома и Дневния център, като заедно с тях работиха в различни творчески ,социални и еко – ателиета.
Ателиетата предвиждаха посещение на децата във фризьорски салон, където по традиция от минало годишния проект фризьорите дадоха своя доброволен труд за децата . Стилистките подстригаха 11 деца и не пропуснаха да поканят малчуганите отново в салона, за да стане съвместната работа една добра традиция. 
Интересно ателие с името „И спортист съм и турист съм“ заведе децата до парк Тюлбето на туристически поход. На християнския празник Преображение групата от проекта „Синьо лято2“ писети храм-паметника в град Шипка, където монах Онисифор прочете молитва за децата и доброволците, както и на техните ръководители. Поредното интересно предложение на проекта бе и посещението на конната база в покрайнините на Павел Баня. Изумително бързо децата приеха близкото присъствие на конете, нещо повече- протягаха ръчички да ги милват по муцуните. 10 деца за пръв път се качиха на седло, с предпазна жилетка и жокейска шапка. Денят за създаване на добри навици за опазване на околната среда носи името „Малкият еколог“. Въоръжени с латексови ръкавици и торби за смет деца и доброволци събраха по улиците на село Бузовград отпадъци-бутилки и кутии от бира, празни опаковки, хартии…
Младите доброволци бяха в неразделни екипи с децата в това еко ателие, в резултат на което районите, които обходиха станаха чисти, поне за този ден. Инициаторът на проекта-психологът Ана Стефанова, организира сладкарска работилница, в която участниците направиха мини тортички по много лесна и бърза рецепта, основната съставка на която остава неизменна- любовта.
Ателието по изкуство научи доброволците и децата как да направят уникални украси с текстилни бои и шаблони върху тениски. Всяко дете, което участваше в ателието се сдоби с тениска, на която освен непредсказуемите мотиви бе изписано и неговото име.
„Синьо лято – 2″ е на стойност 3 хил. лв , като парите бяха осигурени чрез фондация „Помощ за благотворителността в България“ от софийска фирма.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram