Радион Попов: Китайски и български компании ще си партнират в областта на биотехнологиите в розопроизводството

В полите на Стара планина в село Асен, община Павел баня, се намира най-новата и една от малкото биотехнологични розоварни в България. Макар и работеща тя вече има активно сътрудничество с китайски партньори. „Климатът, почвата, въздухът в този регион са най-благодатни и подходящи за отглеждането на прочутата българска роза „Дамасцена“. В непосредствена близост се ширят и градините с рози, от които се произвеждат прочутите „розови“ биопродукти. В Китай вече има открити и няколко магазина на биорозоварната“, казва собственикът ѝ Радион Попов. Той ни запознава с подробности от работата на своята компания и интереса на китайските партньори за съвместна дейност и инвестиции, както и с някои нови идеи за разширяване на българо-китайското бизнес партньорство.

„Розоварната, която построихме в с. Асен, община Павел Баня, преди няколко години, вече предизвиква голям интерес от чуждестранни партньори, които не само желаят да купуват нашите продукти, но и вече се появяват и интереси за инвестиции. Ние произвеждаме розово и лавандулово масло и различни флорални води от роза и лавандула. По-голямата част от тази продукция, която е биосертифицирана, изнасяме за Китай“, разказва г-н Попов и подчертава, че постоянно се увеличава количеството на произвежданите продукти, както и техния износ за Китай. „Китайските ни партньори се интересуват най-много от розова и лавандулова вода и масло – това са основните суровини, на които те държат и непрекъснато увеличават вноса им“, допълва Радион Попов.

Въпрос: Имали ли сте скоро посещения на китайски делегации, които проявяват интерес към продукцията на биорозоварната?

Р. Попов: При нас постоянно има посещения от Китай. Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България, неколкократно е посещавал нашата розоварна, идвали са и делегации на високо равнище от различни китайски корпорации, които проявяват интерес, и с тях вече имаме установени добри контакти.

Наскоро имаше китайска делегация, която беше на посещение по повод построения от тях в Розовата долина „Соларен парк”. Особено голям интерес се проявява от китайска, а също и от други страни към създадената от нас хранителна добавка – нискоалкохолна напитка с екстракт от розовилистенца, която се използва за лечение на десетки заболявания. Тя беше оценена също така и лично от съпругата на китайския премиер Ли Къцян, когато беше в България по повод срещата на високо равнище по Механизма за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа преди няколко години. Напитката е 6-градусова и е регистрирана като хранителна добавка. Вече няколко китайски компании изкупиха доста големи количества. Тъй като в момента е доста трудно да се пътува, поради противоепидемичните мерки за COVID-19, ние изпращаме в Китай и чрез посолството на КНР в София, както и чрез наши партньори в Китай.

Тази напитка (хранителна добавка), се приготвя от пресен розов цвят, който е изключително полезен за лечение на различни заболявания. Розовото масло, което се съдържа в нея, възстановява тъканта на черния дроб и бъбреците, както и на други вътрешни органи.

Въпрос: Към какви други биопродукти има също проявен интерес от китайска страна и има ли желание за инвестиции?

Р. Попов: В момента има проявен интерес към капсулите с розово масло, които произвеждаме – също хранителна добавка, и вече имаме заявено от китайски партньор желание да инвестира в покупката на 60 процента от нашата фирма. Инвестицията в производството на розово, лавандулово и други етерични масла е много добра инвестиция на нашите китайски партньори, тъй като тяхното търсене и интерес в Китай расте непрекъснато. В момента една от основните грижи на китайското правителство е към възрастните хора, и това е един от начините за повишаване на грижите за тяхното здраве.

Въпрос: Г-н Попов, Вие имате много добри контакти с Китай и други азиатски страни, бил сте зам.-министър на външните работи на България и посланик в няколко държави. Предвиждате ли някакви други инициативи в контекста на засилване на сътрудничеството между България и Китай?

Р. Попов: Вече обсъждам с три асоциации, които работят в областта на китайско-българското партньорство и сътрудничество идеята за провеждането на кръгла маса, като по време на тази среща ще се опитаме да обединим усилията на няколко търговски камари и асоциации за българо-китайски бизнес партньорства и да ги уедрим, тъй като засега този бизнес е доста разхвърлян.

И още една идея обсъждаме с кмета на град Калофер. Проведохме няколко срещи и разговори между него и Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България , по време на които дискутирахме възможността Китайския университет да отвори свой филиал и Медицински център за китайска медицина в Калофер. Преди няколко години е имало подобен център във Велико Търново, но сега, съвместно с кмета на град Калофер, и с китайски партньори, имаме намерение да реализираме тази идея. Очакваме развитието на тази инициатива по-нататък.

И още нещо – според мен в момента страната ни изостава в насърчаването на китайските инвестиции в България, в сравнение с някои други държави – Сърбия, Черна гора и други. След като бе подписано споразумение за стратегическо партньорство по време на посещението на българския президент Румен Радев в Китай, би следвало по-интензивно да се развиват българо-китайските отношения. Пожелавам и се надявам това да се случи в най-скоро време.

Източник: bulgarian.cri.cn

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram