Пълната забрана за културни прояви и спорт отпадна

0
924

В областите без потвърдени случаи на коронавирус – учебните занимания ще се провеждат при засилени мерки с трикратна дезинфекция, 15 минути проветряване, миене на ръцете, а преди първия учебен час ще има 5-минутен инструктаж от учителите към децата според инструкциите на СЗО.

Учениците и персоналът със симптоми на грип незабавно трябва да се освобождават, персоналът трябва да е с повишена бдителност. Това беше съобщено след заседанието на Съвета по сигурността, провело се в Министерския съвет. Промените огласи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на кризисния щаб за борба с коронавируса.

Провеждането на културни и спортни прояви ще става само при събиране на до 250 души, като се осигури минимално разстояние по един метър между присъстващите. Това се отнася за кина, театри, хората ще стоят през място, а прожекциите ще са по нарядко, за да може след всяко представление или прожекция да се дезинфекцира.

По отношение на спорта – пристигащите от чужбина отбори ще трябва да останат 14 дни в изолация, преди да дойдат в страната, става въпрос особено за рискови страни, от които се очакват отбори за квалификациите на Олимпиадата от Южна Корея, Иран и Италия. Остава се на областните управи да взимат по-твърди или меки решения според ситуацията.

Вторият вид области са тези, в които вече има потвърдени случаи на коронавирус. Там се отменят веднага занятия в училища и детски градини, ако има потвърден случай. Учебните занятия се преустановяват за 14 дни със заповед на РЗИ.

И в тези области няма да се допускат деца и персонал в детски градини и училища с грипоподобни симптоми. Изцяло се забраняват посещенията на външни лица в домове за деца, възрастни и хора с увреждания.

Забраняват се зелени училища, научни прояви – отменят конгреси, конференции, научни конференции. Мерките в кината и театрите остават същите. Провеждането на спортни мероприятия в тези области се преустановява, или ако няма възможност за отлагане – ще се провеждат без публика.

Мерките засягат и частния бизнес – не трябва да има струпване на хора и да е осигурено разстояние.

Коментари от Фейсбук