Предстои още много работа, но началото е поставено

На 9 декември се проведе официално представяне на реализирания проект „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа“. Проектът се финансира от Министерство на културата. Резултатите от него представиха партньорите по проекта – Областна администрация Стара Загора, община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“.

През вратите на монумента за пръв път официално влязоха над 70 души – представители на държавни институции, екипът на фондация „Проект Бузлуджа“, партньори, дарители и медии. Във фоайето бе проведена церемония по награждаване на дарителите в кампанията „Ти си ключът! Отвори Бузлуджа!“, която подпомогна работата по проекта. На дарителите бяха връчени статуетки – ключ, ръчна изработка от метал на Петя Танева от НХА. Дарителите поздравиха организаторите за добре свършената работа и поканиха и други желаещи да се включат в продължаващата кампания по осигуряване на финансиране за следващите стъпки по проекта.

Във фоайето посетителското изживяване започна с посещение на информационен павилион, представяне на физически макет на Бузлуджа, както и на видео прожекция, разказваща историята на мястото. Гостите преминаха по новоизградените временни посетителски пътеки от фоайето по централното стълбище към главната зала, откъдето се вижда стабилизираната куполна мозайка. От там по посетителските пътеки турът продължи в панорамния коридор с изключителна гледка.

Събитието продължи с презентация. Арх. Дора Иванова, управител на фондация „Проект Бузлуджа“, представи следващата основна цел – изграждането на покривно покритие.

Специално за събитието пристигнаха членовете на Настоятелството на фондацията: проф. Йорг Хаспел, председател на борда на най-голямата фондация за културно наследство в Германия, арх. Греъм Бел, член на борда на „Европа Ностра“ и проф. Томас Данцл, ръководител катедра „Реставрация“ в Техническия университет в Мюнхен.

Предстои провеждането на работна среща между представители на Министерството на културата, Областна администрация Стара Загора, община Казанлък, фондация „Проект Бузлуджа“ и други заинтересовани институции. На нея ще бъде обсъдена визията за бъдещето на монумента Бузлуджа и възможностите за отваряне за посетители. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram