Представят 42 реплики на творби на Иван Милев, вдъхновили малки художници

Изложбата „Наследници на Иван Милев“ ще бъде открита на 18 август, четвъртък, от 18:00 часа в Къща музей „Ненко Балкански“ в Казанлък. Тя се посвещава се на 125 годишнината от рождението на художника Иван Милев, като в експозицията участват 32 реплики на картини на художника, нарисувани от деца от най-малката възрастова група, 8 младежки композиции по мотиви от картини на художника и 2 дигитални колажа, вдъхновени от личността на художника.

Ще се срещнем с младите художници: Александър Гавраилов, Лилия Колева, Хелена Калайджиева, Станислав Карамфилов, Симеон Иванов, Версавия Иванова, Виктор Митев, Емилия Точева, Николина Иванова, Михаил Дончев, Весела Дончева, Никол Боянова, Йоана Митова, Александра Кафова, Красимир Джаров, Николай Маджаров, Ивайла Маджарова, Сияна Тенева, Мира Карамфилова, Никол Маринова, Белослава Далиева, Дария Любенова, Александра Ангелова, Росен Иванов, Ралица Канатлиева, Стилян Стойнов, Никол Начева, Християн Въгляров, Катерина Евстарова, Николина Иванова, Тодора Матеева, Иван Иванов, Амбър Брадшоу Иванина Петрова.

„Несъмнено рисуването на репродукция пред автентичната класическа творба в музея и галерията е добра педагогическа практика, доказана във времето. Ако оставим настрани епигонското наподобяване, то този тип постановка ни предоставя широк спектър от изразни средства, направо от „извора“. Това е и основната цел на практическата задача в настоящата експозиция. При детската рисунка, оригиналът е пресъздаден, претворен или иначе казано децата ни представят техен авторски прочит на конкретната творба. Детската чувствителност намира за важни детайли и мотиви, които „убягват“ или умишлено не са развити от възрастния художник. Богатото въображение с което децата възприемат образеца им дава десетки възможни пътища по които да развият своите творби. Като прибавим и избора на цветова гама, материал за рисуване, мотив и тема на примерната творба, тези пътища стават стотици. На ниво реализация, децата и възможностите на тяхната креативност развиват хиляди вариации. В този смисъл най-малките художници потвърждават един основен принцип на изобразителното изкуство, че художникът не рисува познатия ни свят, а обогатява представата ни за него, създавайки много нови светове. Богатството на неопетненото детско съзнание представлява широк диапазон от креативни варианти, а най-ценния урок към възрастните е че в изкуството не може да има установена норма“, коментират от Художествена галерия – Казанлък, които са домакини на събитието.

Снимка: Рисунка от ателие за деца, посветено на художника Иван Милев и организирано от История на изкуството за любители

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram