Празници днес

  • Почитат се Св. цар Борис-Михаил Покръстител и Св. Атанасий Велики. Именици: Борис – озн. Божи човек; Борислава, Боряна, Живко, Живка
  • Ден на цар Борис Първи Покръстител, български хан и княз (неизв. – 907) Отбелязва се всяка година в Плиска.
  • Празник на град Харманли, Панагюрище и на Копривщица
  • Световен ден за борба с астмата. Отбелязва се от 1998 г. по проект на  Световната инициатива за борба с астмата (GINA). Чества се всяка година през първия вторник на месец май.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Св. Борис-Михаил е български владетел от XI век, покръстител на българския народ, забележителен държавник. По време на своето продължително царуване /852-889/ княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последствия. В 864 г. той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава. Построил много храмове и манастири и радеел за изграждането на независима Българска църква. Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Той посрещнал радушно в Плиска Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата. В 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти князът временно напускал обителта – веднъж, за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари. Починал на 2 май 907 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram