Празници днес

0
144
  • Почитат се Свети велики царе  Равноапостолни Константин и Елена.

В народния календар  празникът е  Константиновден.

Именици:

Константин – от латински означава „твърд, спокоен, постоянен”; Коста, Динко, Койчо, Костадин, Костадинка, Динка, Динко и др.

Елена – от гръцки означава „факел”, „слънчева” ; Ели, Елин, Илона, Ленко и др.

  • Празник на градовете Елена и Пазарджик
  • Световен ден на културното разнообразие в името на диалога и развитието. Отбелязва се по инициатива на ООН от 2003 г. с Резолюция на Общото събрание на ООН, от 20 февруари 2002 г. , след като на 2 ноември 2001 г.  в Париж, Франция, е приета Общата декларация на ЮНЕСКО за културното разнообразие.

ПРАВОСЛАВЕН  КАЛЕНДАР

Св. равноапостоли Константин и царица Елена.Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето. В някои селища на Югоизточна България и Родопите се изпълняват нестинарските огнени игри. В празненството участва цялото селище, но в огнената жарава играят само призваните: духът на светеца се вселява в тях, „прихваща ги“ и подчинявайки му се, те вещаят от негово име. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство. Сутринта те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните свещени икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Там приижда цялото село. Всеки носи печени агнета, хлябове и погачи, ракия и вино. Населението устройва „панигир“ – обща трапеза, придружена с песни и игри. Младите запалват голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана. Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

Коментари от Фейсбук