Празници днес

– Събор на Св. Архангел Михаил. В народната традиция празникът е Архангеловден или Рангеловден. Именици: Михаил – от еврейски означава “като Бог”; Ангел – от гръцки означава “вестител”; Гаврил – от еврейски означава “крепост божия”; Мильо, Михаела, Рада, Радка, Радко, Райна, Райчо, Рангел, Архангел – от гръцки означава “главен ангел”, Радостин, Радослав, Рафаил, Радивой, Лина, Ина, Серафим

– Ден на месото и месарите

– Празник на националната полиция  на България. Честването като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. По предложение на Софийския градоначалник о.з. Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация със Светия Синод.  Св. Архангел Михаил е началник на ангелите и предводител на небесното войнство. Той е защитник на онеправданите и страдащите, което кореспондира със социалната функция на полицията. Празникът се чества до 1943 г. С решение на Министерския съвет е възстановен през 1998 г.

– Ден на западните покрайнини

– Европейски ден на здравословното хранене.

– Ден на Сибир.

– Празници на Генерал Тошево, Макреш, Стралджа

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

– Архангеловден, наричан още Рангеловден. Православната църква почита Св. Архангел Михаил.Основната насоченост на обичаите през този ден, както и името на празника, се определят от вярването, че Св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.В много райони на страната на този ден се коли курбан от овче месо за светеца, правят се обредни хлябове, сходни с тези, които се приготвят за погребение или помен. Най-възрастният в дома разчупва обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя: ”Свети Архангеле и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач – да се роди жито до тавана!”  Раздава се и жито, което всеки поема с две ръце, за да е изобилно.С Архангеловден е свързана и една от най-големите задушници през годината. На Задушница се прави тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират и събори. Денят е известен и като празник на месото и месарите.Св. Михаил е един от 7-те първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово. Изобразява се с копие в ръка, като тъпче с краката си дявола.Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек още от раждането си има по един ангел-пазител.Именници на Архангеловден са: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка, Радостин, Радослав, Райна, Огнян, Пламен, Емил и Емилия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram