По селата се готвят за пролетно почистване на Благовещение

В съботния ден, на Благовещение, Кметството на с. Голямо Дряново и НЧ „Зора-1902“ организират традиционното пролетно почистване. „Осигурени са чували, но си носете ръкавици“, подканят организаторите на еко акцията. Сборният пункт е пред кметството от 10:00ч. на 25 март.

В Овощник пък, възнамеряват и да озеленяват. Инициативата на Кметството е от 9:00 часа. Предстои почистване и залесяване в южната част на парка на селото. Носенето на инструменти за земеделската работа са повече от задължителни.

Датата за предстоящите акции в казанлъшките села не е избрана случайно. По стара традиция, на Благовец се прави очистване на селските дворове, а със събраните отпадъци се палят обредни пролетни огньове. Народното поверие гласи, че в този ден долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла, а лятото вече е дошло. Празникът е посветен на пролетта, на нейната пречистваща и възраждаща сила. В този смисъл, стопаните бързат да се отърват от ненужното, разтребват и привеждат домовете и дворовете си в по-приветлив вид, прогонвайки всякакви вредители.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram