Почина почетният гражданин на Стара Загора Росица Баталова

На 19.01.2015 г. на 84- годишна възраст почина почетният гражданин на Стара Загора маестра Росица Баталова, дългогодишен диригент на Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

Тя е родена на 3 септември 1930 година в Стара Загора, в семейството на Георги и Ничка  Баталови, които са сред съоснователите и солистите на първата извънстолична опера – Държавна опера – Стара Загора . Семейството и музиката определят нейна съдба.

Десетки постановки на оперети и мюзикъли са оживявали под нейната диригентска палка – „Веселата вдовица“, „Хубавата Елена“, „Орфей в Ада“, „Прилепът“, „Графиня Марица“, мюзикълите „Лека нощ, Бетина“, „Андалусия“, балета „Щраусиана“. Прочутата творба на Калман „Царицата на чардаша“ е дирижирана от нея в много български театри, в прочутия виенски Раймунд театър и по цял свят.

Незабравими остават в годините стотиците  концерти на създадения от нея  Дамски камерен оркестър „София“.  Нейната гореща емоция се пренася на страниците на книгите „Автобиографични разкази“, „Спомени за хора и събития“, „Размисли и спомени за диригентското изкуство“.

Носителка е на  високото отличие „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Поклонението ще бъде на 23.01.2015 г. от 9.00 до 10.00 ч. в  Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпраща съболезнователен адрес и траурен венец.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram