Последно лустро на банята в Ягода за 22-ри

Емблематичният бански комплекс в село Ягода ще отвори врати на 22 август. Текат последни приготовления преди официалното откриване, видя човек на Пресс ТВ.

Край водното огледало, което нощем свети, сменяйки цветовете си, в момента общински работници оформят красива леха и засаждат декоративни растения. Площадката пред банята покрива двуцветен плочник, ретро фенери ще осветяват пространството.

На официалното откриване от 19:30 ч. ще пее Тони Димитрова, а реконструираното съоръжение ще освети Старозагорският митрополит Киприан, съобщават от община Мъглиж.

Лазерно шоу от Любомир Стаменов ще е част от програмата по откриването.

Сградата на банята беше ремонтирана за близо 1 770 000 лева, финансирането бе осигурено като дългосрочен общински дълг от фонд ФЛАГ. След повече от 20 години в разруха отново ще заработи банята в Ягода.

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на 19-и век местният жител Стоенчо Груелоу организира изграждането на бани за хигиенни нужди.

Близо половин век по-късно, през 1903 г., са разкрити останките от римските терми. Общината изгражда новата сграда през 1926 г. по проект на известния архитект Христо Димов, възпитаник на Политехническия университет в Прага. Той я проектира по модел на баните в Карлови вари.

От община Мъглиж се надяват да превърнат Ягода в балнеолечебен център на Балканите, защото мнозина от тези, които търсят лек, са от съседните страни. Близостта до Стара Загора и Казанлък дава възможност за интересни туристически пътувания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.