Поклон пред паметта на героите и от родолюбивите деца на Енина

0
0

На 3 март родолюбивата енинска общественост отбеляза 140-та годишнина от Освобождението на България. В празничната програма, подготвена от кметството в с. Енина и НЧ “Братство”, участваха възпитаниците на ОУ “Христо Ботев”. Тържествата в Енина по традиция започнаха с отслужване на панихида за упокой на душите на всички загинали за Освобождението на България герои от отец Димитър Баджелов.

В словото си кметът Веселин Андреев припомни за героите от Енина и казанлъшкия край, дали живота си за свободата на родината. Малката Ирена Мирева, възпитаничка на ОУ “Христо Ботев”, трогна всички с прекрасно изпълнение на стихотворение, посветено на Райна Княгиня. Самата Рени беше облечена като незабравимата героиня от Априлското въстание и държеше в ръцете си копие на извезаното от нея знаме.

В художествената програма, подготвена от училището – литературно-музикален блок, участваха четвъртокласниците от класа на Ани Владева. За първа година учениците – членове на клуб „Млади възрожденци“ с ръководител историкът Гриша Горецов запознаха местната общественост със своите проучвания за енинци, участвали пряко в боевете през Руско-турската освободителна война.

Признателните потомци организираха група, която извърши поклонение пред скромния паметник , напомнящ за загиналите герои на тъй нареченото от местната общественост „Руско гробище“. Празникът завърши с изпълнения на танцова формация “Янина“.

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис