Погват бракониерите на язовир „Копринка“с денонощно наблюдение, обещаха зарибявяне

От 12.10.2020г. със заповед на министъра на Министерството на земеделието и храните рибният ресурс на язовир „Копринка“ ще се охранява от Централна рибно-опазваща организация за срок от 5 години.

На среща, организирана от ЦРОО, с гласуване от всички присъстващи риболовци, ще бъдат приети правилата за риболов на язовира. Датата обаче ще бъде обявена предварително, заявиха от организацията.

„Надяваме се да присъстват колкото се може повече хора, за да се избере най-доброто за яз. „Копринка“, заявиха експертите. За основа ще бъдат използвани правилата на яз. „Сопот“, където за година и половина бяха постигнати отлични резултати.

Предстои на язовира да бъде осигурена почти 24-ри часова охрана. Той ще се наблюдава с термокамера всяка вечер. Следващата цел е закупуване на радар, с който по-голямата част от язовира ще се следи денонощно за влизане на бракониерски лодки, особено в тъмните часове.

На яз. „Копринка“ предстои зарибявания с шаран, бял амур и толстолоб от мирните риби, както и бяла риба от хищниците.

Такси до края на годината няма да се взимат, а размера им също ще бъде определен и гласуван на срещата. За яз. „Сопот“ членският внос е 25 лв. за година и 15 лв. за пенсионери.

„От тук нататък се приключва с правенето на буркани от риба, приключва се с препълнените живарници, край с продажбите на трофейните риби!“, предупреждават от ЦРОО. Всеки заловен нарушител ще бъде с отнета членска карта и ще загуби правото си да лови риба на яз. „Копринка“. От ЦРОО ще са безкомпромисни в това отношение и всеки, който умишлено убива трофейни риби ще бъде с отнета членска карта.

Предстои да бъде направено предложение за разрешаване на риболова на определени зони по време на забраната от 15.04 до 01.06, като идеята е да има рибарско присъствие и по-добра охрана, тъй като при наличието на рибари бракониерските набези през деня ще са почти невъзможни.Такива свободни зони по време на забраната има в много от големите язовири.
Язовир „Копринка“ отново ще бъде предложен за разрешаване на нощния риболов и през 2021г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram