Петима български музиканти от световна величина идват в Казанлък за Чудомировите празници 2024

Музикантите, които за пръв път свирят заедно в този състав, ще гостуват в Казанлък за 30-те Чудомирови празници. 

На пиано ще свири Надежда Цанова, която е родом от Казанлък. Първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на виолончелото -Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. 

Клавирният квинтет ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман на 31 март в 18:30 часа в залата на Исторически музей “Искра”.

Надежда Цанова, по чиято идея квинтетът идва в родния и град, го нарича “dream team” (отбор – мечта), а произведенията, които изключителните музиканти ще изпълнят пред казанлъшката публика, са едни от най-красивите камерни творби, писани някога за такъв състав. 

Всички петима музиканти са носители на множество международни признания. Ангелина Абаджиева е цигулар и концертмайстор на Филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър – Берлин” и Западното немско радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер. 

Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничния оркестър в Сливен. Дълго време е била организатор и артистичен директор на фестивал за барокова музика във Венеция, преподава цигулка във висше учебно заведение в Белгия. 

Виолистът проф. Румен Цветков живее в Испания и преподава виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виолист на симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на един от най-големите диригенти на световно ниво маестро Зубин Мета. 

Александър Сомов живее във Франция, където е водач на виолончеловата група на филхармоничния оркестър в Страсбург. Той е редовен концертмайстор на Лондонската филхармония. 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4, както и на място на събитието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram