От протестите: Готови сме да легнем на релсите и спрем влаковете!

Митинг-шествие под надслов „Спасете Марица-изток“ организира в центъра на София инициативен комитет „Марица-изток“. Освен миньори и енергетици към протеста ще се присъединят и 2500 граждани от четирите области – Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, за които е осигурен транспорт.

„Централите в комплекс „Марица-изток” дават повече от половината ток за България. Захранват милиони български домове. Ако някой посмее да натисне копчето, означава да остави на тъмно и студено милиони български граждани. Ние не се борим за местата си, а за бъдещето на четири области, за бъдещето на семействата си. Готови сме на крайности, категоричен съм. Готови сме да легнем на релсите между ТЕЦ-а и мината и да спрем влаковете”, заяви Наско Митев от КНСБ.

„Ние сме най-бедната държава в Европа, с най-ниски доходи, най-отскоро използваме въглища за нашата икономика, а едва ли не искат първи да си затворим въглищните централи. Няма да стане, преди 2040 г. няма да ги затворим”, посочи Деян Дяков.

Протестиращи настояват да се търсят спешно решения. Преговорна група ще влезе на среща с премиера Стефан Янев днес. Заедно с декларацията ще бъдат внесени и подписите на 105 000 души за защита на въглищния комплекс „Марица изток“.

Автобусите вече потеглиха към столицата. В 12:00 часа ще започне шествието по следния маршрут: пл. „Свети Александър Невски“ – ул. „Оборище“ – ул. „Георги С. Раковски“ – бул. „Цар Освободител“ – бул. „Княз Александър Дондуков“ до официалния вход на Министерски съвет.
Протестният митинг пред Министерския съвет е от 12:30 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram