От Преображение „лятото се пречупва“

На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне. Според Светото писание, на този ден Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите на трима от тях – Петър, Яков и Йоан.
Този празник е установен още в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесна слава пред трима от учениците си. Според легендата, на този ден Иисус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците изпълвала скръб, но те дълбоко в себе си не вярвали, че това ще се случи.
В 33-тата година от земния си живот, 6 дни след беседата с учениците си, Христос се преобразил на планината Тавор пред погледа на трима от тях: Петър, Яков и Йоан (толкова, колкото според закона се изисквало да се засвидетелства истината). През нощта, изморени, учениците заспали. Христос, както бил на молитва, се издигнал над земята и засиял в силна светлина. Лицето му заблестяло като слънце, дрехата му станала бяла като сняг. Като свидетели на това от небето се явили Мойсей и пророк Илия, с които Христос разговарял за кръстните си страдания и възкресение.
Църквата чества деня на Преображение Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
На този ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.
Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.
Според народните вярвания, от Преображение Господне „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, водите в изворите и реките изстиват, дните и нощите застудяват и вече не стават за къпане.

Именици: Сотир, Сотирка, Спас, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла. Честит празник!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram