Община Павел баня почете паметта на Апостола Васил Левски

Тази сутрин кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу, кметът на Габарево Милена Тисова и техните екипи, заедно с родолюбиви граждани почетоха 149-годишнината от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски. Те поднесоха венци и цветя и сведоха глави пред паметната плоча на Дякона в Джанановата къща в селото. 

“Години, епохи минават, но Левски е жив и ще бъде, защото делото му, заветът му и святото произнасяне само на името му от малки и големи са сигурно доказателство за това. Тази земя под краката ни винаги ще тръпне от неговите стъпки, колкото и години и епохи да изминат. Защо ли? Защото той самият е еманация на българския дух! Икона! Символ! Самосъзнание! Свобода! Поклон пред паметта на Апостола на българската свобода – Васил Иванов Кунчев – Левски!”, с това признание кметът Иса Бесоолу почете днешната годишнина. 

Джанановата къща в павелбанското село Габарево е принадлежала на известен революционен възрожденски род, а именно на дейния участник в национално-освободителното движение Васил Джананов, който е бил и председател на Тайния революционен комитет в селото, основан от Васил Левски през 1869 г. Комитетът е бил именно в къщата на Джананов, където, според историческите бележки, Левски е живял три дни. През същата година от Васил Джананов е основана и Ученолюбива дружинка „Братство“, която е основоположник на училището в село Габарево. 

Днес Дажанановата къща е исторически и архитектурен паметник на културата, който може да бъде посетен от всеки желаещ. Автентичността на дома от миналото е запазена. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram