Областният управител Живка Аладжова се срещна с родолюбиви българи от Украйна

Областният управител Живка Аладжова прие днес родолюбивите българи от Украйна Иван Ангелов и Анатолий Велчев, дошли до Стара Загора на велосипеди от Варна. Стотици километри в България ще пропътуват на колелата си двамата ентусиасти, членове на Запорожското областно дружество за българска култура. Маршрутът им е Варна – Бургас – Стара Загора – Пловдив – София – Плевен – Шумен – Варна, общо около 1100 км. Велообиколката на България ще се осъществи от 1 до 29 август.
Иван Ангелов разказа, че инициативата им е свързана със 150-годишнината от преселението на българите в Бесарабия и Таврия и цели запознаване с историята на България и съвременната българска култура, както и популяризирането й сред българската общност в Украйна.
„Ние сме два много близки народа и аз с удоволствие приветствам тази ваша инициатива, радвам се на нашата среща и се възхищавам на родолюбието ви“, заяви Областният управител. Живка Аладжова разказа за социалната политика на правителството, за начина на живот на българите и за надеждите и усилията, които влага настоящото управлението, за по-добро бъдеще на страната.
Двамата родолюбиви велосипедисти носят със себе си писмо от посланика на Република България в Украйна Красимир Минчев, с което се удостоверява мисията им и се умоляват българските институции и граждани да оказват съдействие на приносителите му.
Във Варна Иван и Анатолий ще се върнат отново след три седмици. В програмата им, поне по предварителни планове, е включено посещение и на варненското с. Ветрино, откъдето са прадедите на Иван. „Били сме на много места, но само тук се чувстваме като у дома си“, сподели Иван.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram