Няколко празника на 1 юли

0
248

На 1 юли почитаме свети безсребреници Козма и Дамян. Наречени са така, защото лекували даром. Техен учител завидял на известността им, извел ги в планината да събират лековити билки и там ги убил с камъни.

Именици днес са : Дамян – от еврейски означава „победител”, Даме, Кузман и др

В народната традиция празникът е Свети Врачи. На този ден празнуват билкарите и народните лечители – всички, които се занимават с народна медицина. Врачките и баячките изнасят в този ден набраните на Еньовден билки, за да ги разпределят.

Възвръщане мощите на Преподобни Йоан Рилски Чудотворец

Този празник на Св.Иван Рилски е от 1469 г. когато мощите му били върнати от Търново в Рилския манастир. Обновителите на мастира – тримата синове на Крупнишкия митрополит Яков – приели монашество, след като овдовели. Издействали разрешение от султан Мехмед II с ходатайството на неговата майка, султанката Мария. Пренасянето на мощите станало в края на месец юни. Навсякъде шествието с мощите на светеца било посрещано с почит и упование от народа. В манастира пристигнали на 30.VI.1469 г. и братята решили това събитие да бъде чествано на 1юли всяка година. По този начин пославянченият византиец Димитър Кантакузин написал нова Служба и житие с похвала, а рилският книжовник Владислав Граматик описал самото пренасяне на мощите. Така Рилският манастир се превърнал в най-значимия духовен център за народа ни през вековното турско робство.

Днес е и Джулай Морнинг  /по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning/ е хипи празник в България, възникнал във Варна през 80-те години. Свързана с хипи движението в Америка, традицията съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират на варненския вълнолом и плажовете около морската столица (през последните години и в други местности по цялото Черноморие), за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него.

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук