Няколко празника на 1 юли

На 1 юли почитаме свети безсребреници Козма и Дамян. Наречени са така, защото лекували даром. Техен учител завидял на известността им, извел ги в планината да събират лековити билки и там ги убил с камъни.

Именици днес са : Дамян – от еврейски означава „победител”, Даме, Кузман и др

В народната традиция празникът е Свети Врачи. На този ден празнуват билкарите и народните лечители – всички, които се занимават с народна медицина. Врачките и баячките изнасят в този ден набраните на Еньовден билки, за да ги разпределят.

Възвръщане мощите на Преподобни Йоан Рилски Чудотворец

Този празник на Св.Иван Рилски е от 1469 г. когато мощите му били върнати от Търново в Рилския манастир. Обновителите на мастира – тримата синове на Крупнишкия митрополит Яков – приели монашество, след като овдовели. Издействали разрешение от султан Мехмед II с ходатайството на неговата майка, султанката Мария. Пренасянето на мощите станало в края на месец юни. Навсякъде шествието с мощите на светеца било посрещано с почит и упование от народа. В манастира пристигнали на 30.VI.1469 г. и братята решили това събитие да бъде чествано на 1юли всяка година. По този начин пославянченият византиец Димитър Кантакузин написал нова Служба и житие с похвала, а рилският книжовник Владислав Граматик описал самото пренасяне на мощите. Така Рилският манастир се превърнал в най-значимия духовен център за народа ни през вековното турско робство.

Днес е и Джулай Морнинг  /по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning/ е хипи празник в България, възникнал във Варна през 80-те години. Свързана с хипи движението в Америка, традицията съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират на варненския вълнолом и плажовете около морската столица (през последните години и в други местности по цялото Черноморие), за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram