На Св. Спиридон празнуват занаятчии и именици

0
2

На 12-ти декември църквата почита Св. Спиридон, епископ Тримитунски Чудотворец, покровител на занаятчиите. Затова денят е Празник на занаятите – на керемидарите, тухларите, грънчарите, обущарите, терзиите, казанджиите, бакърджиитге, плетачите, тъкачите, кошничарите.

Именици са Спиридон, Спиро, Дарина и Дария.

Св. Спиридон бил един от великите чудотворци на IV век. Той се родил на остров Кипър и от детинство бил овчар. Овдовял рано и започнал да помага на бедните с всичко, което имал. Той притежавал силата да изцерява болните. В царуването на император Константин Спиридон бил поставен епископ в гр. Тримитунт, на остров Кипър. И в епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и заедно с жътварите жънел своите ниви; бил достъпен за бедните, давал помощи и съвети по всяко време.  

Починал около 350 г. Погребали го в Тримитунт. На гроба му се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са запазени и досега. 

Според народните вярвания св. Спиридон предпазва от кожни болести. Поверията разказват, че бил и изкусен обущар, затова денят му се почита и от работещите този занаят, както и от шивачите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

На този ден жените не трябва да шият, защото рана от убождане на 12 декември зараства трудно, казва народът ни.

Вярва се, че каквото е времето през следващите дни след празника на Св. Спиридон до Бъдни вечер, такова ще е и през съответните месеците на следващата година.

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис