Музей „Чудомир“ става още по-достъпен за чужденците

0
180

Музеят на „Чудомир“ участва в нов проект, свързан със създаване на културни маршрути в България. Първият бе озаглавен „Неотъпкани пътеки към неотворени врати“ и вече са реализирани литературни туристически маршрути, съвместно музеи в областта.

Във вторият проект „Живописна България“ ЛХМ „Чудомир“ си партнира със Страсбургския университет във Франция. Идеята на съвместното начинание е забележителности и неизвестни места в България да се свържат с творчеството на български автори. Темата на маршрута, избран от университетския екип, е свързана с Чудомир като писател и художник, съобщават от музея в Казанлък.

Международният мултидисциплинарен проект има амбициозната цел някои от създадените маршрути да станат истински туристически дестинации. По всички маршрути ще са възможни и виртуални екскурзии -чрез интерактивна карта, която предстои да бъде изработена с конкретни топоси, които при кликване ще препращат към записи на различни текстове и откъси от литературни произведения, преведени на различни езици.


Първият етап на проекта е реализиран през 2015-2016 г. с участието на екипи от висши училища в Атина, Варшава, Виена, Санкт Петербург, Страсбург, Хайделберг, Киев и Пловдивския университет. От миналата година е в ход и втория етап на „Живописна България. Литературни маршрути”, като в него се включват още Венеция и Любляна.

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис