Митрополит Киприан пак хваща диригентската палка

Хорът на Държавна опера – Стара Загора ще представи на 12 май от 19:00 часа на сцената на Операта своя втори концерт от цикъла „Музика без граници” с атрактивното заглавие  „Класично и модернистично”. Концерта ще дирижират Старозагорският Митрополит Киприан и хормайсторът Младен Станев. Това съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Концертът „Класично и модернистично” условно е разделен на три части, съобразно целостността на изпълняваните творби и жанровото обединение. Старозагорският Митрополит Киприан ще дирижира  „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези. Ще бъде изпълнено почти цялото произведение със  солисти Деси Стефанова (сопран) и Даниела Нинева (мецосопран).  Ще прозвучат и песни от класическата хорова литература (от В. А. Моцарт, Роберт Шуман, Джордж Гершуин и др.), както и на български композитори.  Включени са и песни от романтиката, посветени на пролетта, природата, месец май и любовта, както и произведението от Боб Чилкот – „Малка джаз меса”.

Първото произведение, което ще прозвучи в своята цялост, е от епохата на барока – „Стабат Матер” на Джовани Батиста Перголези.  То рисува страданието като част от нашия живот, която не можем да избегнем, но трябва да намерим смисъла и силата да го преживеем. Творбата е написана върху най-тъжния духовен текст – майката, оплакваща разпнатия на кръста свой син. 

Второто послание на концерта е „За любов“, което хорът ще изпрати с изпълнението на хорови миниатюри от разнообразни жанрове и от различни краища на света. В тях ще преживеем човешките копнежи, ще се докоснем до природата като извор на любовта, ще усетим месец май и пролетните трепети. В песните се изразява и неподправената привързаност към родния край и възторга, който ни дава връзката с него.

С „Малката джаз меса” на английския композитор Боб Чилкот ще завърши концертът, и ще отправи посланието си „За надежда“. Последните думи от произведението „Ти, който пое греховете на света, дай на нас мир!“ можем да погледнем и като поука от днешните събития – да направим света такъв, че да не се налага някой да страда заради грешките на всички. И да се надяваме за мир между хората” – споделя хормайсторът на Държавна опера – Стара Загора Младен Станев, цитиран в съобщението.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram