Маргрет Тачър споделя за ВВС очарованието си от Старозагорско школо

В началото на 70-те години на миналия век 45-годишната Маргарет Тачър, известната днес като „Желязната лейди“, пристига на посещение в България. Тогава тя все още не е онзи политически лидер, който Великобритания помни и до днес, а заема позицията на министър на образованието в кабинета на Едуард Хийт. 

По време на своята визита у нас тя посещава София и Варна като основни градове, в които вижда английските гимназии, а във Варна и техникум по машиностроене. Компания ѝ е правил тогавашният роден министър на образованието Стефан Василев.

Въпреки че програмата ѝ на 30 септември 1971 г. включила Стара Загора едва за няколко часа, тя намерила време да откаже официален обяд, за да посети и още едно учебно заведение – професионално химическо училище „Диимитрий Менделеев“ в Стара Загора.

Присъства на лабораторно упражнение по аналитична химия. Именно това е и нещото, което я впечатлява най-много у нас и споделя за него в BBC радио Лондон: 

„Трябва да призная, че ми направи удивително впечатление едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Специалисти от заводите ходеха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализация.“

Actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram