„Лъвовата чешма“ пои казанлъчани, но без „Фердинандчета“-та

С три по-малко са останали букви „Ф“ в орнаментиката на „Лъвовата чешма“. Графемата е своеобразен „подпис“ на цар Фердинанд, поръчал и финансирал изработването на чешмата в центъра на Казанлък. Затова и буквените знаци са наричани от казанлъчани „Фердинандчета“. За липсата им сигнализират казанлъчани в социалните мрежи, което доведе до общо вълнение.

Последно ремонт на една от емблемите на Града на розите е правен през 2014 г. от покойния скулптор Доко Доков и негов екип.

Идеята за поставянето на чешмата е още от 1893 година, когато казанлъчанинът Иван Патев, докарал с водопроводи в Казанлък вода от връх Бузлуджа в Стара планина. Родолюбивият казанлъчанин решил да направи подарък на българския княз Фердинанд I и съпругата му италианската принцеса Мария Луиза. Изпратил писмо до Двореца в София с което уведомил Фердинанд за решението си. Самото изграждане на чешмата е през 1902 година когато Князът посещава Казанлък. Трогнат от жеста той отпуска средства от двореца и изпраща в Града на розите италианския архитект Арнолдо Дзоки, за да проектира чешмата.

Дзоки е автор на статуята на Колумб в Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня и на Свети Франциск Асизки в Кайро.

Тържественото освещаване е през 1903 година и от тогава носи името Княжеската или Царската чешма. Хората я наричат още Лъвова, защото трите бронзови чучура са с форма на лъвски глави. На ъглите са изваяни колони с капители, върху които и до ден днешен стоят инициалите на княза.

Въвеждане

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram