Купуваме електронно билети за електробусите в Казанлък

Интегрирана система за електронно таксуване се въвежда в градския транспорт в Казанлък. Това обяви заместник-кметът по инфраструктура, строителство и транспорт инж. Даниела Коева на пресконференция в сградата на Община Казанлък.

Въвеждането ѝ е част от проект „Интегриран градски транспорт на град Казанлък – Етап 2“, който се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж“ и се финансира от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

На пресконференцията присъстваха още ръководителят на проекта инж. Кънчо Христов, мениджърът на фирмата- изпълнител „Смарт сити“ Радослав Митев и директорът на Общинско предприятие „Балканинвест“ Петко Карагитлиев. 

Въвеждането на тази система е изключително важна част от изпълнението на проекта, коментира Даниела Коева. Според нея това значително ще улесни пътуващите и ще даде възможност за цялостното оптимизиране на обществения транспорт.

Общият размер на проекта е един милион и 606 хиляди лева, като собственият принос на Община Казанлък е почти 560 хиляди лева, посочи инж. Кънчо Христов. Стойността на новата билетна система е 883 504 лева, а гаранционният срок е шест години. Инж. Христов обясни, че е изграден контролен център за данни, който дава възможност на фирмата – превозвач да прави точни и продуктивни анализи както по отношение на тарифната политика, така и по отношение на разписанието на автобусите. Той изтъкна, че целта е градският транспорт да бъде максимално удобен за жителите и гости на Казанлък. 

Радослав Митев разясни възможностите, които новата система дава за закупуване на документи за пътуване. Най-иновативното е мобилното приложение „Градски транспорт Казанлък“, както и уеб порталът, чрез които всеки може да закупи билет или неперсонализирана карта, както и да я зареди, посочи той.  Порталът и приложението дават възможност и за предварително планиране на маршрута, обясни Митев. Документите се валидират в самия автобус чрез сканиране на QR код.

Той посочи, че в Казанлък са поставени и четири стационарни машини, от които пътуващите могат да закупят билети. Плащането става с банкноти, монети или с банкова карта, включително и безконтактна. В града има и две каси за продажба, на които, освен останалите документи, се издават и персонализирани карти за пътуване за учащи, пенсионери, лица с ТЕЛК и други. Остава и вариантът за закупуване на билет в самия автобус, добави Митев.

Новата система изисква регистрация, което дава възможност при евентуална загуба на карта за пътуване, тя да бъде преиздадена без потребителят да изгуби вече заплатения абонамент, допълни той. 

Петко Карагитлиев коментира, че към момента цените на билетите и картите за пътуване в Казанлък не са променени. През следващия месец кондукторите ще дават разяснения на гражданите как да използват новата система, посочи той и добави, че след този „гратисен“ период ще бъде въведена глоба за пътуващите, които не валидират своите документи.  

Полезното в новата система е, че Общинското предприятие има обратна връзка в реално време и по този начин разполага с данни, които да позволят анализ на потребностите на гражданите, посочи Карагитлиев. Той добави, че ще бъде организирана информационна кампания с цел стимулиране на жителите и гости на Казанлък да използват системата. 

БТА-Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram