Казанлък аплодира своите герои, заслужили почетното звание на града

0
3

На официалния празник на града бяха наградени всички казанлъчани, които се изправиха срещу водната стихия в опасната нощ преди десетина дни. На площад „Севтополис“ кметът Галина Стоянова връчи лично на всеки от най-заслужилите почетното звание на Казанлък почетна грамота и награди с почетен знак.

Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова и нейните две подгласнички Таня Стефанова и Симона Янева първи поздравиха публиката с Празника на гр. Казанлък. Те отправиха пожелания да се познава и помни историята на града, за да бъде запазена за идните поколения, за успешното развитие на Казанлък като модерен град.

Под домакинството на Кмета и заместник – кметовете, на тържеството на Празника на града присъстваха заместник – председателят на Народното събрание Иван Иванов, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, директорът на Областна дирекция на МВР Стара Загора – старши комисар Николай Кирков, заместник – командирът на 61 Стрямска Механизирана бригада – Карлово полковник Пламен Йорданов, представители на държавни институции, общински съветници, кметове на населени места, духовни лица от Казанлък, чуждестранни делегации, граждани и гости.

Всички те бурно аплодираха смелите казанлъчани още в края на поздравленията за Деня на Казанлък от заместник – председателя на Народното събрание Иван Иванов. В обръщението си към присъстващите той каза:“Уникалната природа тук скоро показа изненадите, които може да доведе. Зад мен са хората, които показаха храброст, героизъм, сила на волята. Те изразиха нуждата на хората от един град да може да реагира във време на кризи и бедствия. Благодаря им от името на институциите в България!“.

113-тите празници на розата и Празника на града честити на съгражданите си и гостите на Казанлък кметът на Общината Галина Стоянова: „За пореден път се събираме тук на най-съкровеното място за града, за да се поклоним и да запомним.“.  Тя отбеляза две паметни за казанлъчани събития към днешна дата: „Едното е, че казанлъчани мечтаят заедно. Заедно осъществяват най-важните си цели. Такава ще сбъднем в неделя – Казанлък ще има най-модерния, жив и красив Музей на розата.“. Г-жа Стоянова благодари за подкрепата на Правителството, за неуморния и искрен труд на строителите от кооперация „Синвекс“ и за всеотдайността на арх. Ивелин Недялков – казанлъчанин, който е проектирал и подарил проекта си на музея. „Благодаря на всички, които живяха с мечтата, а в неделя ще могат да я докоснат и да станат част от нея.“, каза тя.

Като второ незабравимо за казанлъчани събитие Кметът посочи примера на героите на 2016-та:“ Ние отново показахме примера на единството на казанлъчани. Зад нас са героите на Казанлък, които направиха възможно рисковете за гр.Крън, с.Енина и гр.Казанлък в нощта на 25-ти май да бъдат преодоляни с много сила и много воля. Денят ще бъде запомнен с геройството.“. Галина Стоянова се обърна към по-младите сред публиката:“ Това е пример за вас, деца, ученици. Да любите Казанлък, да вярвате в себе си, да вярвате, че вие строите бъдещето ни.“.

Кметът на община Казанлък се обърна към своите съграждани с думите: „ Благодаря ви за помощта, за единството, за обединението, за силата, която ми давате! Благодаря ви за героизма! Гордея се с вас!“.

За здраве и благоденствие на жителите на община Казанлък бе отслужен водосвет от местни духовници.

На фона на националния химн, изпълнен от Военния духов оркестър към бригадата, представителна рота от 61 Стрямска Механизирана бригада – Карлово, с командир бригаден генерал Груди Ангелов, издигна националния флаг на площад „Севтополис“.

Тържеството бе открито от мажоретен състав от СОУ „Екзарх Аннтим I” с ръководител Теодора Петкова. Музикални поздрави към публиката отправиха и децата от вокална група „Искрица“.

В церемонията по връчването на почетните грамоти и наградите с почетен знак от Кмета и заместник – председателя на Парламента участие взеха Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова и нейните две подгласнички Таня Стефанова и Симона Янева.

Текстът на почетната грамота гласи: „Като израз на благодарност и признателност за проявената смелост и всеотдайност, за решителните, бързи и организирани действия при овладяване на водната стихия в района на община Казанлък в нощта на 25-ти срещу 26-ти май, 2016 г.!“.

Въпреки дъжда, награждаването на героите продължи до последния човек, заслужил почит и благодарности. Заедно с Маргарит, за който всички разказват как 12 часа не е слизал от багера, за да овладее наводнението, сред героите на Казанлък за 2016-та са служители на Общинско предприятие “Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ с директор Никола Чалъков,  РУ“Полиция“ – Казанлък с началник главен инспектор Стойчо Крачолов, РСПБЗН – Казанлък с началник главен инспектор Анчо Шишков, ресторант „Магнолия“ със собственик Жеко Кемалов, „Тина 2“ООД със собственик Драган Драганов, „Кибо 2“ЕООД със собственик Божидар Кръстев, „Енергия“ЕООД със собственик Стойо Терзиев, едноименното земеделско предприятие „Русен Хекимов“, с.Тъжа и много други смели казанлъчани, чиито имена са изброени с безкрайна благодарност от Кмета и община Казанлък в приложения списък.

Пресцентър на община Казанлък

2

57891011

 

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис