За пореден път Цветан Добрев дари книги на Библиотеката

Прочутият син на Бай Добри-папата не забравя родния дом и град

Именитият казанлъчанин Цветан Добрев – композитор, диригент, педагог бе гост на Библиотека „Искра“ в родния му Казанлък. За пореден път той подари свои книги на библиотеката, а оттам посочиха, че е завидна чест да се срещнат с него.

Цветан Добрев е роден в Казанлък през 1956 г., завършва ДМА през 1981 г., специализира полифония в Италия. От 1990 г. живее и работи във Франция. Автор на камерна, балетна, филмова и друга музика. Носител на множество награди. Преподава музикална теория и композиция. Създава оркестри и хорове, с които концертира.

„Музиката на Цветан Добрев е твърде индивидуална, даже когато неговият емоционален свят издава връзка със специфичната образност на националния архаизъм и елементите на джаза, както е във „Folk Sketches“ или в „Антична поема“ за виолончело и пиано“, пише Фр. Дювийе в сп. „Ecoutervoir“.

Цветан Добрев е син на Добри Добрев – бай Добри-Папата, когото казанлъчани помнят като невероятен сърцевед и централна фигура в местната бохема, която събираше в дома си, намиращ се срещу централната поща в Града на розите. Вратата на къщата му бе отворена денонощно за творците и зевзеците.

Бай Добри е един от местните шегобийци, неведнъж събирали се с Чудомир и други приятели на духа в града на ветренско вино. Приживе той с огромна охота разказваше за тези раздумки, черпейки гостите си с неизменното вино.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram