Затварят ТЕЦ „Брикел“

ТЕЦ „Брикел“ ще бъде затворен, обявиха след заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Решението е взето след направения доклад от извършените в предприятието проверки. „Нарушенията, които са установени са умопомрачаващи. Ще уведомим ТЕЦ „Брикел“ като това изисква срок от 24 часа. Те ще останат затворени до отстраняване на огромните пропуски“, обясни премиерът в оставка Кирил Петков. 

„По време на проверката установихме фрапиращи нива на замърсяване и работа в тотално несъответствие с нормите на екологичното законодателство, на това свързано с трудовите права и с пожарната безопасност. Инспекция по труда ще издаде административно-наказателна мярка, „Пожарна безопасност“ са установили повече от 15 нарушения.  

Прегледахме цялостно комплексното разрешително на предприятието и беше съставен констативен протокол, който вече е изпратен на ТЕЦ „Брикел“. С него установяваме, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период. По тази причина ще наложим принудителна административна мярка затваряне“, обясни вицепремиерът Борислав Сандов. 

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram