Започва нашият-ваш Маратон на четенето

0
2

Програмата  ни за Маратон на четенето има отворен характер. Каним всички читалища, училища, детски градини, културни институти, сдружения и граждани да се включат със свои предложения. Особено ще се радваме, ако младите хора на Казанлък откликнат със свои идеи за съвместни инициативи.
Информация за организирана от Вас проява или желанието да се включите в кампанията на ОБ „Искра”  може да изпратите на e-mail [email protected].
Нека заедно да извървим пътя на хората към книгите, да покажем, че четящите хора могат да се обединяват около каузата на знанието и запазването на интелектуалните ценности, така необходими за един народ, за да се съхрани и върви напред. Нека с личен пример ние, възрастните, покажем на децата си, че четенето е необходимо за просперирането на личността, дава свобода и обогатява.

„Защо хората не могат просто да седнат да четат книги и да са добри един към друг?”-  Дейвид Балдачи

Уважаеми казанлъчани,
23 април – Световният ден на книгата и авторското право, е определен за честване от ЮНЕСКО. Празнуването на този ден в целия свят има за цел за насърчи четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.
От 2006 година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална кампания „Четяща България”, в която Общинска библиотека „Искра” участва от самото начало. Кампанията си поставя за цел да популяризира книгата като основен фактор за духовното развитие на личността и да възвърне интереса към четенето. Тази година начинанието се провежда под патронажа на Кмета на Община Казанлък госпожа Галина Стоянова.
Традиционно в програмата на ОБ „Искра” се включват инициативи от „Празници на детската книга и изкуствата за деца” и от „Маратон на четенето”.
В Детско-юношески отдел и във филиалите на библиотеката ще има цикъл витрини, посветени на годишнини на бележити детски писатели, четене на любими детски произведения, творчески ателиета, изложби, спектакли.Детско-юношеският отдел ще организира и Празник на буквите „Вече съм грамотен” за първокласниците от общината. Библиотекари и доброволци ще посетят детски градини с „Вълшебното куфарче”.
В „Маратон на четенето” ще се включат и отделите „Заемна за възрастни”, „Изкуство” и „Краезнание” с цикъл витрини и изложби. Ще се организират литературни срещи с поета  и писатели от града и страната.

В Дните на отворените врати ще се провеждат библиотечни екскурзии и инициативата „Стани библиотекар за едни час”.Великденски подарък ще споходи всеки желаещ да стане читател на библиотеката именно в тези дни- безплатен едногодишен абонамент.
По специален начин ще бъде отбелязан 23 април – Световният ден на книгата.

И детските книги празнуват. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.
Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.
Ако имате дете, подарете му книга и му помогнете да развие любов към четенето. Литературата ще стимулира развитието на езика и въображението му.

Заповядайте в Общинска библиотека „Искра“ на 2 април да отразим заедно с деца от детските градини в града Празника на детската книга!
Програмата  ни за Маратон на четенето има отворен характер. Каним всички читалища, училища, детски градини, културни институти, сдружения и граждани да се включат със свои предложения. Особено ще се радваме, ако младите хора на Казанлък откликнат със свои идеи за съвместни инициативи.
Информация за организирана от Вас проява или желанието да се включите в кампанията на ОБ „Искра”  може да изпратите на e-mail [email protected]
Нека заедно да извървим пътя на хората към книгите, да покажем, че четящите хора могат да се обединяват около каузата на знанието и запазването на интелектуалните ценности, така необходими за един народ, за да се съхрани и върви напред. Нека с личен пример ние, възрастните, покажем на децата си, че четенето е необходимо за просперирането на личността, дава свобода и обогатява.

Анна Кожухарова,  директор на  Общинска библиотека „Искра“

Община Казанлък

Общинска библиотека „Искра”

 

Национална кампания „Маратон на четенето

Казанлък 2018

 

2 – 30 април – „Вълшебното куфарче в детските градини на Казанлък”.

2 27 април – Изложба „Какво са чели казанлъчани в началото на XX век”. ОБ „Искра”.

2 27 април – Дарителска кампания „Дари книга – дари духовност!”.

2 27 април – Инициативи във фейсбук: „Любопитно за книги, писатели, библиотеки”, „Прочетете днес на децата си”, „Преоткрийте забравен шедьовър”.

2 – 23 април – Празник на буквите.

2 23 април – „Вълшебният свят на детската книга” – цикъл витрини и беседи, посветени на творчеството на детски световни класици,  и четене на приказки. Филиал 1, Филиал 2, Филиал 3, Филиал 6.

2 5 април Дни на отворените врати в ОБ „Искра”: инициатива „Стани библиотекар за един час”, запознаване с библиотеката и библиотекарите, дни без глоби за закъснели читатели, безплатна регистрация на нови читатели.

2 април – Международен ден на детската книга и изкуствата за деца. Презентация „Великият датски вълшебник”, посветена на Ханс Кристиян Андерсен. ОБ „Искра”.

2 април – „Българските вълшебници на детската книга”. Изложба от книги на български автори, вписани в Почетния списък на носителите на наградата на името на Х. К. Андерсен. ОБ „Искра”.

5 април – Среща от Поредицата „Очи в очи с поезията” с поетесата Ели Видева. Галерия, „Искра” 4, 17.30 часа.

13 април – Среща с проф. д-р Петко Ст. Петков и представяне на неговата „Книга за върховете Свети Никола и Шипка”. ДК „Арсенал”, Камерна зала, 17.30 часа.

16 април – Среща с писателката Ивелина Радионова. Галерия ул. „Искра” 4, 17.30 часа.

18 април – Среща на детската писателка и преводачка Мария Донева с ученици от ОУ „Г. Кирков”. ОУ „Г. Кирков”, 12.00 часа.

18 април – Среща с писателката Мария Донева. Галерия ул. „Искра” 4, 17.30 часа.

19 април – Драматизация „Пикник в гората”. Изпълняват деца от ДГ „Здравец”. ОБ „Искра”, 10.30 часа.

23 април – „Да споделим прочетено”. Разкриване на читателски клуб в Дом за стари хора № 1.

23 април Маратон на четенето. ОБ „Искра“.

24 април – Езиково кафе „Italiano”. ОБ „Искра”, 17.00 часа.

24 април – Среща с автора Ангелина Александрова. Галерия ул. „Искра” 4, 17.30 часа.

 

Коментари от Фейсбук