Загина д-р Евгений Желев

0
2

При нелеп инцидент край старозагорското село Яздач е загинал бившият два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев.

По думите на очевидци на брега на микроязовир край селото, където д-р Желев е бил с приятели, трактор, извършващ брануване, е поднесъл и го е затиснал.

Нещастието отне живота му в разцвета на силите му, дни след като празникът за 60-годишнината му събра в Стара Загора президента Първанов и негови съпартийци от АБВ.

Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Учил е в VII ОУ и в гимназия „Христо Ботев“ в родния си град.

Завършва Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ.

През 2010 г. д-р Желев заявява от трибуната на Народното събрание при обсъждането за избор на Анна Мария Борисова за нов министър на здравеопазването: “ Много неща зависят от министъра – от това какво и как ще го направи“.

Като бившият министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев и настоящ депутат от БСП Евгени Желев подчертава, че много е важно всичко да се планира, обяснява и да се гарантира финансирането на реформите. „За съжаление през последните девет месеца успяхте да принизите ролята на Министерството на здравеопазването, а през последните седмици доказахте, че може да се работи и без министър“, каза още бившият здравен министър.

През 1983-1984 г. д-р Евгений Желев е завеждащ Медицински център в Богомилово. От 1985 г. до 1995 г. работи в ОАРИЛ и в отделението по ортопедия и травматология при Обединена районна болница-Стара Загора.

От 1995 г. до 1996 г. работи в клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница-Стара Загора.

Директор на ОРБ-Стара Загора от 1997 г. до 1999 година. Два мандата е кмет на Стара Загора (от 1999 г . до 2007г).

През 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика.

След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г. – 27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП/Коалиция за България в 41-вото Народно събрание.

През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София. Бил е член на Управителния съвет на НСОРБ. Член на Управителния съвет на НЗОК.

Представител на България в Комитета на регионите.

Съосновател и член на Страсбургския клуб.

Председател на Ловно-рибарски съюз-Стара Загора (2000-2012).

Почетен президент на ФК „Берое – ветерани“.

Бил е член на ВС на БСП. Член на НС на АБВ. Кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I

 

Коментари от Фейсбук