Живата памет на „Вис виталис“: 23 юни

23 юни

1993 – За последните тенденции в модните прически и козметичните услуги за слушателите на „Вис виталис“ разказаха Дора Георгиева – фризьорка във фирма „Дора-Стил“ и козметичката Емилия Запрянова.

1996 – От сградата на Горско стопанство – Казанлък бяха откраднати 3 компютъра, 2 принтера, копирна машина, факс и телефонен апарат – всичко на стойност 1 млн. /стари/ лева.

1997 – С указ на президента Петър Стоянов бе обособена община Гурково.

1997 – 300 щатски долара дари депутатът от СДС Сашо Стоянов на Социално-педагогическия интернат в с. Елхово, община Мъглиж.

1998 –  В НТС – Казанлък бе проведена национална практическа конференция с международно участие на тема „Визуални и апаратни методи за оценка на цветовете в промишлеността“.

1998 – От склад в с. Хаджи Димитрово бяха откраднати 130 кг. дрехи втора употреба.

2000 – В Казанлък бе открит тридневен Православен семинар под егидата на Старозагорския митрополит Галактион.

2000 – Борова гора с площ от 10 дка в близост до с. Енина бе подпалена в този ден. В помощ на противопожарната служба от Казанлък се включиха 7 местни момчета.

2000 – Картини от постоянната експозиция „Ненко Балкански“ в Художествената галерия – Казанлък бяха изпратени в Русе за участие в националната изложба на художници – наследници на Баба Тонка, между които е бил и самият Ненко Балкански.

2001 –За пет дни бяха съставени 8 наказателни постановления за нарушения на кметската заповед за бране на липов цвят, глобени бяха 6-ма граждани за бране на вишни – общинска собственост и 4 фирми, изкупуващи липов цвят.

2001 – С първа награда се завърна от Шестия национален празник на старата градска песен в Стара Загора дамската вокална група на с. Енина.

2002 – Двама младежи – от Казанлък и Тулово, починаха при удавяне. С тях случаите на удавяния от началото на годината станах 6.

2002 – „С пожелание към „Вис виталис“ за чист и безпроблемен ефир и да просъществува още дълги години!“ – написа в Книгата за гости на радиото Станчо Добрев, състезател и съдия по корабомоделен спорт.

2003 –В Казанлък бе открита фотоизложба, представяща живописното френско градче Перн-ле-Фонтен. Инициативата бе на Алианс Франсез в Казанлък и Френския институт в София.

2003 – Радион Попов – председател на Регионалния комитет за възстановяване и поддържане на войнишките паметници в Розовата долина, представи в Казанлък книгата си „Фениксът на Кюрдистан“.

2003 – Общинският младежки център в Казанлък отбеляза своята 30-годишнина.

2003 – С две първи места се завърнаха таекуондистите от клуб „Кентавър“ – Казанлък от Открития турнир в гр. Дупница с участието на състезатели от Сърбия и Черна гора, Хърватска и България.

2005 – Близо километър асфалтов път до могилата Голяма косматка бе тържествено открит в този ден от министър Васил Иванов-Лучано, кмета Стефан Дамянов и археолога д-р Георги Китов. „Това е първият случай в историята на България, когато 8 месеца след откриването на един древен храм той се превръща в туристически обект. Това кратко време свидетелства за ясната представа за развитието на културния туризъм в региона”, – каза откривателят Георги Китов.

2005 – Концерт под надслов “Палитра на изкуствата с дъх на рози” се състоя в читалище “Искра” – с цел да се изградят мостове между културите на Франция и България. В програмата бяха включени и Жозиан Булон, бивш зам.-кмет на Сент-Ерблен, Софи Тибо – ученичка на Валя Балканска, която изпълни автентични родопски песни.

2007 – Регионален тракийски християнски събор „Света Петка Българска“ организира в с. Енина Тракийското дружество в Казанлък. Съборът бе посветен на Световния ден на бежанците.

2008 – Възпитаникът на треньорката Петя Пендарева Стефан Енев направи най-силното си състезание на ДИП, спечелвайки сребърен медал от шампионата при юношите младша възраст. В сериите на 100 метра деветокласникът от ПМГ бе втори с постижение от 11 сек. и 15 стотни от 58 участници в сериите.

2008 – Стефан Палазов, художник от с. Габарево, представи своя изложба на рисунки върху керемиди. В интервю за «Вис виталис» художникът сподели, че независимо от напредналата си възраст, обича да рисува природата и че се занимава и със скулптура и моделиране.

2009 – Стефан Енев бе с второ и трето място от Държавното първенство по лека атлетика за юноши-младша възраст. Лекоатлетът, възпитаник на Петя Пендарева, финишира втори на 100 метра с време 11 секунди и 6 стотни. В спринта на 200 метра Енев постигна личен резултат с време 22 секунди и 85 стотни и стана трети.

2010 – Осемгодишно момче се удави в този ден в канал на язовир „Копринка“ в югоизточния край на село Розово. За последно детето е било видяно да играе близо до незаградена с мрежа част от канала.

2011 – В навечерието на Еньовден ученици от ПГЛПТ и преподавателката им по биология и химия Емилия Иванова проведоха открито занятие под надслов „За всяка болка си има билка”.

2011 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита ретроспективна изложба – пейзажи и портрети, на художника Марко Шивачев /1892-1946/ – приятел на Илия Бешков, Константин Щъркелов, Дечко Узунов и др. именити творци.

2012  – Деца от Казанлък, Стара Загора и Пловдив участваха в празника на леката атлетика, който за 7-ма поредна година организира клуб „Пендарева“.                                                                                                                     

2013 – Над 100 деца от пет центъра на леката атлетика взеха участие в осмото издание на турнира за купа „Роза“, организиран от СКА „Пендарева” и Община Казанлък – за първи път със състезателен характер. Празникът бе уважен от лекоатлетката и треньорка Ива Пранджева. Момчетата на клуб „Пендарева” Симеон Вълев и Алекс Петров заеха съответно първо и второ място при спринтовете.

2014 – Изработен бе Общ устройствен план на територията с изявено културно-историческо наследство „Долината на тракийските владетели“. Бе организирано обществено обсъждане на ОУП.

2014 – Знамената на общините, обществените сгради и места в  Казанлък и Стара Загора бяха спуснати наполовина в този ден. Така двата града изказаха своята съпричастност с близките на загиналите по време на наводненията във Варна. 23 юни бе обявен за Ден на национален траур заради жертвите на водната стихия.

2014 – 30-годишната Дана Стойнова встъпи в първия си мандат като председател на Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък.

2014 – В интервю за „Вис виталис“ доц. Васил Базитов, който бе начело на Института по розата в Казанлък, прогнозира, че цената на розовото масло ще бъде около 6 300 евро за килограм. Предходната година цената бе близо 7 хил. евро. Кампанията по розобера през 2014 г. продължи рекордно дълго, цели 32 дни.      

2014 – Пета самостоятелна изложба откри художникът Росен Дончев, живеещ от 5 г. в Казанлък, в залите на Дома на хумора и сатирата в родния си град Габрово.

2015 – НЧ “Искра-1860“ стартира лятна занималня „Искра“ за деца от 7 до 9-годишна възраст. Организирани бяха ежедневни занимания по танци, актьорско майсторство и пеене, четене на книги, прожекция на филми, игри, посещения на музеи, екскурзии до близки местности и забележителности, обучение по програми от Гражданското и екологично образование.

2015 – Прокуратурата в Казанлък започна разследване на виновните за рухването на част от сградата на Математическата гимназия. Инженер-конструкторът Иван Маринкьов от фирмата-проектант на строежа на бъдещия Национален център за природо-математически науки, заяви, че е липсвала строителна и техническа документация на сградата, тя не им е била предоставена от Общината. Фирмата е проектирала бъдещата сграда единствено на базата на снимки, огледи и чертежи, които Община Казанлък е предоставила на проектантите. В същия ден служители на РОНСК – Стара Загора извършиха проверка по документи и на място в присъствието на всички участници в строителството. Установено бе, че за строежа е издадено Разрешение за строеж №76/14.04.2015 г. от главния архитект на Община Казанлък, влязло в сила на 04.05.2015 г.

2015 – За четвърта поредна година НЧ „Цвятко Радойнов-1885” и Тракийското дружество в гр. Крън организираха празника Еньовден, който през 2015 г. прерасна в Празник на билките.

2015 – РИОСВ – Стара Загора се включи в 7-то Международно преброяване на белия щъркел. Експертите посетиха по график всички населени места на 6 общини – Стара Загора, Чирпан, Мъглиж, Николаево, Гурково и Братя Даскалови. Преброяването на белия щъркел в България се извършва по методика за мониторинг към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Инициативата е стартирала през 1930 г. и се провежда веднъж на 10 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram