Жена от Конаре почете Апостола по своя дълголетна традиция (видео)

80-годишната жителка на гурковското село Конаре Радка Христова не пропусна да отрази по своя своеобразен начин 185-те години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски на 18 юни. По нейна лична традиция тя и тази година подготви табло със снимки на Дякона и тетрадка с написани от нея автобиографични данни за най-великия герой на България. Постави ги на центъра на селото, поднесе цветя и запали свещичка

Вече четвърт век баба Радка живее в самотния си личен свят, посветен изцяло на славното българско минало. От честването на поредната историческа дата до отбелязването на следващата – така отброява дните си възрастната жена. Почти денонощното й странно занимание не е хоби, а начин на живот. Изписала е стотици исторически „лексикони“, декорирала ги е със снимки и рисунки, увлечението й по историческата литература е пословично, а откриването на нови или осветляване на позабравени факти от миналото ни – почти маниакално.

Тя не крие, че драмите в личния й живот, преживяването на болката от загубата на близки и любими хора, компенсира със заниманието, погълнало я изцяло.

Пресс ТВ вече излъчи видеопортрет на Радка Христова – една крехка женица, но с колосален дух и осъзнат патриотизъм, който можете да гледате още веднъж:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram