Енинските „Млади възрожденци“: Чувстваме се ограбени!

„Ние, младите възрожденци от Основно училище“Христо Ботев“- Енина, заедно със своите ръководители, с огромна неприятна изненада и възмущение научихме за варварското посегателство върху бюст-паметника на енинеца архимандрит Онуфрий Хилендарски – основател на нашето двувековно училище, най-рановъзникналото възрожденско училище в Старозагорски район. Той бе поставен и осветен по повод 200-годишния юбилей на същото, като парите за него бяха събрани чрез широка и продължителна дарителска кампания, предимно сред енинската общественост, в това число сред енинските ученици – някогашни и настоящи.

Той стана много подходящо място за поклонение и за провеждане на училищни чествания една от най-впечатляващите енински забележителности.

Още от своето основаване (две седмици след юбилейното честване), нашият клуб пое задължението да се грижи за този бюст-паметник( за периодичното почистване – на него и на района около него). Имало е през годините и други по- малки посегателства върху него, но такъв ВАНДАЛИЗЪМ – никога досега!

Ние, а и всички енински ученици, сме свикнали от съвсем малки с личността и делото на Онуфрий и с паметника му ,и се гордеем с тях! Затова сега се чувстваме ОГРАБЕНИ!

НАСТОЯВАМЕ всички съответни държавни органи да изпълнят своевременно своите задължения и бюст-паметникът на НАШИЯ Онуфрий да бъде издирен и върнат там, където беше!“

Клуб „Млади възрожденци“ в Енина, Фейсбук

Пресс ТВ припомня, че бронзовият бюст-паметник на Онуфрий Хилендарски, поставен в двора на енинското училище, бе откраднат през нещта срещу 24 юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram