Европроекти в ПГ „Иван Хаджиенов“

През настоящата учебна година ПГ „И. Хаджиенов” реализира европроекти по програма „Учене през целия живот”на обща стойност 65 000 евро.
По проект „Прилагане на компютърните технологии в областта на възобновяемите енергийни източници” към ЛЕОНАРДО – Мобилност предстои окончателна селекция за триседмично обучение в Германия. Младите техници завършват своята предварителна езикова и професионална подготовка, ръководени от опитните специалисти инж.Стоян Марков, инж.Вергиния Станева и Олга Харизанова. След успешно издържан изпит по английски език – ниво В2 от Европейската езикова рамка 20 ученици през лятната ваканция ще упражнят и надградят своите технически компетенции в англоезична среда. Г-жа Мариана Демирева, директор на ПГ”Иван Хаджиенов”, запозна родители и участници в Мобилността с условията, договорени с немския обучителен партньор WBS-Training. Перфектните условия по настаняването в град Дрезден, иновативният подход при обучението и богатата културна програма ще предложат на младежите едно незабравимо и пълноценно преживяване. Германският професионален сертификат за Мобилност за всеки от участниците ще даде предимство и познания в областта на компютърните технологии и енергийната ефективност – най-динамично развиващите се пазари в момента. 
От партньорска среща в град Рига, столицата на Латвия, се завърнаха участниците в проект КОМЕНСКИ на тема „Преодоляване на предразсъдъците чрез приказките”. Впечатления от гостуването на петима възпитаници на гимназията сподели г-жа Мариана Йорданова, учител по история в ПГ”Иван Хаджиенов”. Акцент в програмата на срещата бяха трите работни ателиета, подготвени от домакините. Стереотипите, които ни заобикалят, най-често са свързани с възрастта, пола и етноса. Чрез атрактивни и динамични ролеви игри младежите от Латвия, Румъния, Турция и България преодоляха заедно част от утвърдилите се стереотипи.
10 младежи са избрани за следващата среща по проекта с домакин град Истанбул. За предстоящото пътуване през месец май до 25-милионния Истанбул, детайли по подготовката представи г-жа Красимира Чорбаджийска, координатор на проекта. Основното предимство на участниците е отличното владеене на английски език и любопитството да преоткриваш нови култури, приятелства, а и самия себе си.
Европейските пътувания, обучения и контакти изграждат у възпитаниците на ПГ”Иван Хаджиенов” самочувствието на пълноправни граждани на света.
 
Г. Манев 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram