Европарламентът пред Тео утре

0
20
Парламентарни избори 2021#

Документалната лента за казанлъшкия преподавател по физика Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“ ще бъде показана утре в Европарламента. Филмът, пожънал огромен фурор за година, е по сценарий и под режисурата на друг казанлъчанин –Николай Василев. Премиерата му беше през март м.г.

„Един филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”.
Ако Гърция си има Питагор и питагоровата теорема, то България има Тео, който е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект“, пише в ревюто на филма, сниман повече от две години и на два континента.

Оператор на продукцията от 74 минути е Борислав Георгиев, музиката – на Христо Намлиев.

Филмът бе показан почти в цяла България и навсякъде пред претъпкани зали.

Николай Василев е автор на спота по БНТ „Малки истории“, има дълго творческо CV и многобройни награди от филмови фестивали у нас и в чужбина.

Утре вечер евродепутатите ще застанат пред киноекрана, за да изгледат филмовия портрет на един неординарен преподавател и човек и ще имат възможност за разговор както с героя на филма, така и с неговия автор.