Д-р Гавазов в Международния ден на ромите: Да си пожелаем добро сътрудничество за целите да правим Община Мъглиж по-добра

Уважаеми представители на Ромската общност,
На 8 Април 1971г. в Лондон се провежда Първият ромски конгрес, който слага началото на обединяването и систематизирането на усилията на Международното ромско движение и привлича вниманието на Международната общност към проблемите на Ромската малцинствена група: образование, бедност, сегрегация.
Денят не е случайно избран. На този ден се чества освобождаването на ромските пленници от Лагера на Смъртта – Аушвиц в края на Втората световна война.
На този ден в Лондон се появява Вашият химн – песента „Джалем, джалем“ на Жорко Йованович. Светът вижда за първи път Вашето знаме: синьо небе, зелена земя и червено колело, символ на вечното движение.
През 1992г. ООН обявява 8 Април за Международен ден на Ромите.
Днес Вие, ромите сте неразделна част от многообразното българско общество и играете същата главна роля в развитието му като останалите общности. Днес, повече от всякога е нужно да не забравяме, че имаме общ дом – Община Мъглиж. И само от общите ни усилия, като български граждани, зависи как ще живеем в него“.
Ние заедно преживяваме радости и мъки, успехи и падения, празници и скърби.
Нека в този ден си пожелаем добро сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите да работим и правим Община Мъглиж по-добра, по-развита, по-сплотена, за да бъдем силни и стабилни в своето общо развитие. Нека да живеем с уважение и разбирателство помежду си и предложим най-доброто за поколенията след нас.
Пожелавам на всички роми от община Мъглиж много здраве, късмет и благополучие!
Продължавайте да разпространявате и обогатявате културното и духовно наследство на Вашата общност, да показвате колоритната си същност!
Отстоявайте с чест вашите корени и традиции, и докажете, че можете да бъдете част от съвременното българско общество!
Честит празник, от мен д-р Душо Гавазов – Кмет на Община Мъглиж, от името на моя екип и от името на цялата общинска администрация!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram