Драгомир Стойнев: Бедна България каза „да” за по-големи количества руска газ за богатия европейски север

0
2

Драгомир СтойневПремиерът Борисов подкрепи изграждането на Север поток-2 преди срещата на върха ЕС-Турция. Както се казва – в Рим като римляните, в Брюксел – по брюкселски. Иначе, в София – за „забравянето” на проекта за руска газ през България към Европа, сигурен съм,  виновни ще бъдат други.

Отново подкрепяме чужди проекти, а не наши. Бедната България каза на Брюксел, че е „за” икономиките на богатия европейски север да получат още по-големи количества руска газ. Послушната България дори не си позволи да повдигне въпросът за пътя на руската газ към икономиките на европейския юг. Да не говорим за темата за сигурността на газовите доставки за българската икономика и домакинства. Стратегическа, и за съжаление повтаряща се, грешка е в Брюксел винаги да си част от масовката или хора на съгласните.

България е равноправна членка на ЕС и е там на първо място, за да представлява националния интерес. Това, че ЕС се превръща в бюрократична машина, в която се удавиха принципите за солидарност и взаимопомощ, е и заради послушната политика на страните-членки.

Винаги, когато на дневен ред е темата за нова газова инфраструктура в рамките на ЕС, българските представители трябва да слагат на масата въпросът за нашия национален интерес и България като естествен енергиен мост между изтока и запада.

Коментари от Фейсбук