„Долината на розите“ – най-старият фотопленер у нас

Изложба с 40 фотоса запечатали кадри от Долината на розите и празничните фестивални събития тази година във времето от 1 до 5 юни бе открита в залите на Художествената галерия в Казанлък. Създаден през 1985 година фотопленерът „Долината на розите“ остава най-старият пленер у нас, събиращ майсторите на обектива. В тазгодишното юбилейно издание на фотопленера участваха 10 фотограф-художници – носители на приз „Роза“. Изложбата бе открита от кмета Галина Стоянова, която припомни, че това юбилейно издание на пленера се провежда в навечерието на 110-та годишнина от първия Празник на розата в Казанлък, проведен като тържество на красотата и милосърдието пред 1903 г. И за кръглата годишнина на празника през 2013 г. фотографите имат пълната подкрепа на Община Казанлък за организирането на своя 11-и пленер, както и за неговите следващи издания и за създаването на достоен Музей на фотографията. Стоянова отправи покана към фотографите да вземат участие със свои фотоси в представянето на Казанлък на изложението в Осака идната година. Фотопленерът и изложбата са организирани от Община Казанлък и Браншовото сдружение на фотографите занаятчии в Казанлък с председател Бедрос Азинян.

Създаден през 1985 година фотопленерът „Долината на розите“ остава най-старият пленер у нас, събиращ майсторите на обектива.

От името на сдружението на фотографите в Казанлък Бедрос Азинян подари на кмета на община Казанлък копие на поканата от първия фотографски пленер, провел се през 1985 г., когато изложбата е била открита на 11 октомври същата година в т.нар. зала „Пленери“ на Художествена галерия –Казанлък. Носител на първата награда от фотопленера „Казанлъшка роза“ е фотограф-художникът Желиан Николов.

За доайена на казанлъшките фотографи Кольо Пейчев участието в 10-то издание на фотопленера „Долината на розите“ е пето.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram