Днес, 31.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Гости в студиото на „Вис виталис“ бяха Царица Роза,93 Веселина Георгиева и подгласничките ѝ Стела Славова и Милена Бахова – след проведения конкурс с водещ Миодраг Иванов.

1993 – „Няма да се върна в Казанлък, тук има много завист и злоба“, – заяви в интервю за слушателите на радиото Царица Роза,92 Надежда Чакърова, която в момента учеше право в НБУ.

1997 – Според направения анализ, 9-те общински дружества бяха приключили 1996 г. с приход от 800 млн. /стари/ лева.

1997 – Зам.-кметът Здравко Първанов и секретарят на Община Казанлък Катя Киликчиева взеха участие в честванията на 260-ата годишнина от основаването на руския град Толияти, побратимен на Казанлък.

1997 – На територията на община Казанлък към тази дата черешовите насаждения бяха 3180 декара.

1998 – Българо-австрийското дружество „Виена“ дари на социалните домове в Казанлък матраци, прахосмукачки, пособия за придвижване и др. на стойност 10 хиляди австрийски шилинга.

2000 –15,9 градуса бе средната температура за м. май в Казанлъшко. Най-топлият ден  – 28 градуса, бе на 11 май, а на студеният – минус 1 градус – на 5 май.

2000 – В галерия „Рувел“ 8 художници от Казанлък откриха съвместна изложба от 60 творби под надслов „Магията на розата“.

2000 – Рязко, само за две седмици, се увеличиха в района на Казанлък регистрираните заразни заболявания – общо 41 случая: 4 чревни и 36 капкови, 13 варицели, 11 рубеоли, 8 скарлатини и 2 случая на туберкулоза.

2001 – В КДК – Казанлък бе отворена приемна за граждани на президента Петър Стоянов. Гражданите бяха посрещани от експерти от дирекция „Приемна“ към президентството, като се ангажираха да отговорят писмено след няколко дни.

2002 – Литературният критик и издател Иван Гранитски представи четвъртата поетична книга на казанлъшкия автор Румен Денев „Звукописи“ и дебютната поетична книга на Детелина Димова „Сънуващият ум“.

2003 – Над 13 розопроизводители, преработватели, научни работници и търговци от цялата страна взеха участие в проведената в Казанлък втора Национална среща по розата.

2003 – Посланикът на Япония у нас Н. Пр. Ясуйоши Ичихаши откри в ДК „Арсенал“ първия извънстоличен Японски културно-информационен център.

2003 – В Казанлък 150 средношколци от казанлъшките училища учредиха първия Младежки Евроклуб. В същия ден бе проведена и международна конференция „Мястото на България в Европа“.

2003 – Традиционният песенен конкурс за детска песен, организиран в рамките на Празника на розата от ШИ „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра“, бе проведен за 13-и път.

2003 – Два железни меча бяха откраднати от исторически музей „Искра“. Единият бе намерен в близост до музея.

2003 – Христиан Зарчев от клуб „Казанлък“ спечели златен медал при юношите в планинското колоездене в София, в което участваха 60 състезатели от страната.

2004 – В този ден се състоя премиерата на четвъртата книга на казанлъчанина Паун Цонев „Кошмарите на граф Оболенски – максими и размисли от смътното време на прехода“. В представянето участваха народният представител Гиньо Ганев и актьорът Венцислав Кисьов.

2005 – Лауреати на Старопланинския събор „Балканфолк“,2005 и носители на почетния знак на събора за доброто представяне на групата за автентичен фолклор станаха самодейците от читалище „Христо Ботев“ в с. Розово, участващи за трети път в събора. В интервю за “Вис виталис“ председателят на читалището Борис Борисов сподели, че за първи път във фестивала участва и 9-годишната Мирела Атанасова, която изпълнила народна песен.

2007 – Отборът по пожароприложен спорт на РС ПАБ – Казанлък, включващ 10 служители, стана областен първенец в проведеното на стадион «Севтополис» първенство с участието на шест отбора от районните служби в областта. Наградите връчи ръководителят на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Славчо Славов.

2007 – Уникалният тракийски ритуален спектакъл „Мистерии в долината“ бе представен за първи път. Той бе показан на специално построена сцена зад оригинала на Тракийската гробница в парк „Тюлбето“. В представлението участваха 40 души – актьори и статисти. Хореограф и постановчик на „Мистерии в долината“ бе Маргарита Градечлиева. Автор на оригиналната музика – Георги Арнаудов. Сценографията и костюмите бяха дело на Кънчо Касабов от казанлъшкия театър. Консултанти на проекта – д-р Валерия Фол от Института по тракология към БАН и Красимира Филипова – директор на Националния център за театър. Спектакълът бе реализиран по програма на ООН като копродукция на Читалище “Искра” и Театър “Любомир Кабакчиев“ .

2008 – «Чимшир Казанлък“ – под това име ще пътуват по света разсадите от вечнозеления вековен храст, отглеждани в Града на розите от българо-холандската фирма, работеща в района на Розовата долина». Това съобщи д-р Мария Данчева, изпълнителен директор от българска страна на фирмата, която единствена в България се занимаваше с отглеждане на чимшир за българските и чужди паркове и градини. В Казанлък пристигнаха експерти от най-голямата световна цветна борса – холандската, за да оценяват качествата на чимшира, отглеждан на площ от над 50 декара. «Така, освен като град на розите, Казанлък ще се сдобие с още една слава – като град на чимшира», заяви д-р Данчева.

2009 – 27 години от влизането на „Розова долина“ във В групата отпразнуваха футболните легенди на казанлъшкия клуб в зрелищен мач с ветераните на „Берое“ на стадион „Севтополис“, завършил миролюбиво при 2:2. За „Розова долина“ играха тримата майстори на спорта Кольо Петков, Христо Попов и Камен Петков, както и к.м.с . Петко Петков – Загара, Койчо Коев, Николай Дяков, Антим Паральов, Сашо Сугарев, Георги Лулчев, Николай Николов, Димитър Сивов – все футболни легенди, свързани и житейски, и професионално с отбора на Казанлък.

2013 – Основно трима ентусиасти – Антония Тенева, Бедрос Азинян и Делян Тенев, бяха зад реализацията на уникалния за Казанлък проект, наречен Хроника на Царица Роза. Той събра хрониките на конкурса за избор на Царица Роза като част от 110-годишната история на Празника на розата. Проектът бе реализиран и с помощта на десетки казанлъчани.

2013 – На тържествена сесия на местния парламент със званието Почетен гражданин на град Казанлък бе удостоен световно известният скулптор от Казанлък Доко Доков, автор на скулптурата на Тракийката в центъра на града. Почетните отличия бяха връчени на неговия син, тъй като Доков бе в тежко здравословно състояние. По време на сесията бе пуснат аудио запис с гласа на скулптора, в който той благодари за оказаната чест и поздрави казанлъчани.

2013 – Силен дъжд беляза откриването на 110-я Празник на розата в Казанлък. Основна част в него бе предаването на капсула на времето от Царица Роза,2013 – Юлия Попова, съдържаща желания и послания от кандидатките за престижния приз за това, какъв биха искали да бъде градът ни след 110 години. Предвидено бе капсулата да бъде вградена в новия Музей на розата в парк „Розариум“ и да бъде отворена след век. Сред посланията бяха: Казанлък да се превърне в действаща световна туристическа дестинация, да запази традициите си и посланието на царственото си цвете.

2016 – След бурния дъжд и валежи от 50 литра на кв.м. водата събори мостът към гурковското село Димовци

2016 – Реката е запушена от повлечени от водата дървета, които са издигнали буквално бент.

В селото са откъснати 12 души, но имат ток и вода, както и храна. Утре стартира операция по почистване на реката и въстановяване моста до селото, спасителната операция е организирана от кмета на община Гурково Иван Иванов.

2016 – Изключително тежък случай на ухапване от пепелянка е регистриран в Казанлък. За това потвърдиха от казанлъшката болница. Жена над 40 години е получила силна алергична реакция след ухапване от пепелянката. Лекари потвърдиха, че жената е била на косъм от ампутация на кракът, заради получени усложнения от ухапването. Медиците от казанлъшката болница са успели да спасят жената. Ухапана била от изключително едър екземпляр във вилна зона в източната част на Казанлък.

2019 – Тържествена сесия на Казанлък. По време на заседанието, което се проведе в музей „Искра“, Старозагорския митрополит Киприан бе удостоен със званието Почетен гражданин на Казанлък. С вписване в почетната книга бяха удостоени Веселин Шивачев и Мария Стоянова.

2021 – Лек автомобил излетя от главния път Казанлък – Стара Загора преди разклона за град Мъглиж. Автомобилът буквално е прелетял участък от 20 метра и се e забил в земен насип. По чудо при инцидента нямаше жертви. В автомобила са пътували двама души, управляван е от около 40 годишна жена. Не е ясна причината поради, която е загубила контрол над колата, но е истински късмет, че и двамата пасажери не са сериозно пострадали. Пробата за алкохол на водача бе отрицателна. Жената и мъжът са с леки наранявания и са откарани за лечение в казанлъшката болница.

2022 – За наличието им в парка предупреждават табели. Не е ясно защо дървесни видове, съдържащи потенциална опасност за здравето, имат място в парк, в който едни от най-честите посетители са майки с малки деца. Малчуганите често посягат към непозволеното, незасимо от родителския надзор. Плодовете конски кестен са отровни и неподходящи за консумация, могат да предизвикат нестандартни реакции в организма. Въпреки лечебните си свойства, чемширът също е токсично растение. Симптомите на острото отравяне с чемшир са силни коликообразни болки, съпроводени с гадене, повръщане и диария или силно главоболие със зрителни смущения, поява на хематурия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram