Днес, 30.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – „Вис виталис“ директно излъчи първата изява на новосформирания по идея на директорката Митка Шивачева училищен духов оркестър към Гимназия „Българска роза“, дн. „Акад. Петко Стайнов“.

1996 – Към тази дата регистрираните лица, извършващи таксиметрови услуги в Казанлък, бяха 458.

1997 – На частно посещение в Казанлък бе Н. Пр. Ейвис Боуън – посланик на САЩ. Тя прояви голям интерес към новооткритите тракийски гробници.

1997 – В този ден бяха отбелязани 15 години от създаването в Казанлък на Междуучилищен учебен център.

1997 – 20 години от създаването си отпразнува ДГ „Слънчице“ в Казанлък.

1997 – В училището в с. Ясеново учебната година завършиха 50 деца. Записаните за новата учебна година бяха 54.

1998 – Царица Роза,1998 бе избрана в този ден – Цветомира Боюклиева. За първи път царицата бе избрана от публиката, а комисията само обработи анкетните карти.

1998 – Десетият национален фестивал на детското и народното творчество бе открит в с. Долно Сахране. В него участие взеха 650 деца и 30 творчески колектива от цялата страна.

2000 – В Казанлък бе открито национално търговско изложение „Произведено за вас“ с участието на 20 български фирми.

2000 – В този ден излезе от печат книгата на Иван Събчев „Балкански шампион“, включваща 16 разказа за големия казанлъшки колоездач Цвятко Георгиев.

2001 – С юбилеен концерт-спектакъл бе отбелязана 30-ата годишнина на ЦДГ „Роза“ в Казанлък.

2001 – В ДК „Арсенал“ бе открит Седмият международен фолклорен фестивал „Долината на розите“,2001 – с гостуващи състави от Румъния и Грузия.

2002 – Фондация „Българска роза“ отбеляза в този ден 5 години от учредяването си. Най-активните фирми-спонсори на Празника на розата получиха малки пластики „Роза“. За 5 години бяха набрани 200 хиляди лева. За благотворителност бяха набрани 65 хиляди долара.

2002 – На тази дата се състояха премиерите на две книги на Емил Пенчев – „Вместо роман“ и „Оптимистично за простотията“.

2003 – 40 години от създаването си отбеляза в този ден Домът за деца с увреждания в с. Бузовград. Над 6 хиляди деца бяха преминали през дома за този период.

2003 – В ЛХМ „Чудомир“ бе представен сборникът с анкети с над 100 казанлъшки интелектуалци „Творците на Казанлък“ – съставител бе Петър Марчев.

2003 – Над 30 казанлъчани се включиха в земляческата среща, организирана от Фондация „Българска роза“ в София.

2005 – Кметът на община Казанлък  Стефан Дамянов и генералният секретар на Алианс Франсез – Париж Жан-Клод Жак направиха първата копка за сграда на Алианс Франсез в Казанлък – хексагон, северно от Девическия манастир. В интервю за радио „Вис виталис“ Жан Клод Жак каза: „Културата, образованието и бизнесът винаги вървят ръка за ръка и това е една от основните идеи при работата на Алианс Франсез“.

2005 – Казанлък бе домакин на Втората национална конференция за българския език. „В опасност ли се намира българският език?“ и „Трябва ли медиите да говорят по едни и същи стандарти?“ – тези въпроси зададе „Вис виталис“ на Пенка Костадинова от Института по българистика към БАН. „Не, не е в опасност, – отговори Костадинова, – но езикът ни е много по-разнообразен от времето преди 10-15 години. Не е необходим нов Закон за българския език, всичко е регламентирано в Конституцията“, – уточни тя и допълни: „Медиите трябва да говорят български език, независимо от ефектите, които журналистите търсят“.

2007 – От този ден започна разпространението на празничния справочник, който радио «Вис виталис»  издаде за 3-та поредна година. Изданието включваше 44 страници с богата информация за Казанлък и региона. Над 100 фирми от общината с информация за своята дейност бяха включени в изданието. Информационно-рекламното издание бе в тираж 20 хил. броя  и се разпространяваше безплатно.

2007 – «Този, който не прави компромиси, е станал светец. Аз съм обикновен грешен човек, – каза в студиото на «Вис виталис» Петър Марчев, журналист и писател от Казанлък. – Важно е компромисите да не са фатални и да не водят до гибел на душата. Аз просто съм в отбора на доброто, което трябва да стане победител». Предстоеше излизане на поредна книга на Марчев.

2008 – Мини мис Царица Роза 2008 стана 6-годишната Сузан Иглева от с. Копринка. Конкурсът бе проведен за пети път. Мечтата на Сузан бе след години да стане Царица Роза.

2008 – Служители от Община Казанлък преминаха обучение по проекта “Да усвоим жестомимичния език”. ”Това ще им позволи непосредствено да комуникират с хора със слухове проблеми, както и да могат да извършват преводачески услуги», каза за «Вис виталис» Милка Тенева – главен експерт “Социални дейности”.

2012 – Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба живопис „В името на розата“. Експозицията бе разположена в Клуба на народния представител в парламента и включваше 25 платна на 17 ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък.

2012 – „Казанлъчани, опазете културата!“, призова в интервю Мариана Гърдева, коренячка-казанлъчанка, работеща и живееща от 20 г. в Пловдив. Всяко свободно време тя прекарваше в родния си град. Гърдева изрази своята позиция относно проблемите в театъра, станали и национално известни. Според нея, общинското ръководство трябва да подкрепя културата в града ни. „Финансови и документални въпроси, свързани с театъра, не могат да бъдат с пряко отношение към хората, занимаващи се с култура“, коментира тя. Гърдева считаше, че идеята за открита сцена в Казанлък е трудно осъществима.

2012 – Пет години Клуб по спортни танци „Киара-Н“ към НЧ „Искра“ с ръководители Николай Тенев и Антония Каярова бяха чествани в този ден. Празничният концерт протече под мотото „Танцувай с нас!“.

2014 – Волейболистът от Казанлък Борислав Атанасов, който бе сред най-атрактивните участници в реалити-шоуто „Къртицата 2”, привлече с появата си вниманието на репортери и публика при провеждането на първото по рода си за Казанлък състезание по плажен волейбол – втори кръг от турнирите на Националния шампионат. Турнирът бе организиран от най-новия казанлъшки спортен клуб за плажен волейбол „Уайлд роузес“ с председател Милен Бъчваров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram