Днес, 29.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1994  – В този ден по радио „Вис виталис“ бе излъчено първото издание на детската музикална радиокласация „Мини топ 5“ с водеща Нина Томова. Слушателите оценяваха и гласуваха за песните, изпълнявани от деца от община Казанлък.

1996 – Петър Дренчев спечели в този ден градското първенство по шахмат, а Андрей Апостолов се завърна с бронзов медал от Републиканския шампионат по карате.

1997 – За председател на Съюза на кооперациите в Казанлък бе избран Иван Добрев.

1998 – Детска градина „Буратино“ към „Арсенал“ организира творчески час на тема „Семейството“ по програмата „Стъпка по стъпка“.

1999 – С участието на председателя на Националната асоциация „Евророма“ – Цветелин Кънчев, в Казанлък бе проведена общинска конференция за учредяване на местна структура.

1999 – По повод навършването на 2 години от протестите на 4-ти февруари репортер на „Вис виталис“ направи анкета сред казанлъчани, като ги попита: „Какво се промени за тези 2 години?“ Отговорите: „Нищо. Не стигат пенсиите. Глад. Нищо особено. Не е по-добре. По-лошо става. Още по-лошо от 89-та година. Фашистко стана. Няма сигурност за утрешния ден. Няма работа. Ставаме по-бедни. Без ориентири. Отчаяни сме. Виня парламента. Само се сменят – стани ти да седна аз, цели 10 години. Страхуваме се – няма правосъдие. Язък за децата и внуците ни“.

1999 – В интервю за радиото депутатът от Казанлък Иван Иванов, БСП, коментира Закона за деноминацията след първото му четене в НС: „Той е несъществен, нито пречи, нито помага. Населението не може да бъде заблудено. То просто ще работи с по-малки числа. Това няма да се отрази на цените и покупателната способност“. На въпрос за перспективите пред „Арсенал“ Иванов отговори: „Не ми е приятна тази тема. Ръководството да коментира събитията. Тревогата ми е, че един индустриален град като Казанлък запада. Заетостта – това е въпрос на управление, а не на собственост. Съкращенията в „Арсенал“ няма да решат проблема – намаляваш, защото не можеш да управляваш. Страшно е – като няма работа, няма развитие. Вижте как Клинтън разкри 18 млн. работни места“.

2000 – Петя Пендарева спечели спринта на 60 м. за жени на големия международен турнир по лека атлетика в зала в Карлсруе, Германия. Най-добрата българска спринтьорка победи с резултат 7,11 секунди – най-добрият в света за сезона.

2000 – Светла Миткова постави в този ден рекорд в столичната зала „Фестивална“ в сектора за тласкане на гюлле с 18,22 метра. Миткова се състезаваше за „Фенербахче“ – Истанбул, Турция.

2001 – На Републиканското първенство по лека атлетика казанлъшката състезателка Гергана Славовска се класира трета на 60 м. с препятствия.

2001 – Д-р Веселин Бастрев, управител на ДКЦ – Казанлък, в интервю изрази надеждата си, че: „Договорът със Здравната каса ще бъде подновен, той е по-добър от първия, условията в него са много по-добри и се надявам с новия рамков договор нещата да се подобрят“.

2002 – Кръгла маса по проблемите на сигурността и безопасността на децата и учениците в община Казанлък бе проведена по инициатива на работния екип по проекта „Изборът на отворените врати“, чийто партньор бе радио „Вис виталис“.

2002 – „Чист или мръсен е Казанлък и добри пари ли изкарвате?“, попита в анкета Георги Манев уличните чистачи-роми. Отговорите: „Много е мръсен! Секи фърля сякакви мръсотии, а ние ги прибираме. Изкарваме по 100 лева, ама 4 деца не се издържат с тях. Много сме мизерни, от нас по-мизерни няма. На варелите ходим да намерим нещо, ама българите са ги завардили и ни гонят“. „Намирали ли ли сте пари във варелите?“ – „Неее. Кой е луд да си фърля парите във варелите!“.

2002 – 79 клуба на социалистите в община Казанлък функционираха към тази дата, общият брой на членовете на БСП бе 2010 души.

2002 – Три бронзови отличия извоюва казанлъшката атлетка Мария Христова на 60 м. с препятствия в зала  „Фестивална“ в София с постижение 9,44 сек.

2008 – За регистрирано земетресение с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер на територията на страната потвърди в интервю за предаването „Цялата истина“ на радио «Вис виталис» Емил Ботев, ръководител на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Той уточни, че над 40 микроземетресения са регистрирани в района на община Стражица в рамките на няколко дни и припомни за силното земетресение в този район през декември 1986 г., което причини големи разрушения и взе човешки жертви. Ботев успокои слушателите, като каза, че сеизмичните показатели в района на Казанлък не са тревожни.

2013 – Вицепремиерът Симеон Дянков участва в Казанлък в дискусия, чиято цел бе създаване на туристически маршрут в Долината на тракийските царе като цялостен туристически продукт. Проектът включваше 10 гробници, свързани в единен маршрут. За реставрация, за инфраструктура и ВиК нужните средства бяха 3, 5 милиона лева. Дянков обеща средствата. По време на дискусията той отправи истинско предизвикателство към учените, коментирайки лична случка, в която трудно превел на сина си на английски „Голямата косматка”, което, според него, звучи като заглавие на страшен филм. Дянков попита знаем ли достатъчно за езика на траките и дали не можем да го популяризираме, именувайки могилите с тракийски думи. „Недопустимо е да сменяме имената на могилите“, бе позицията на археоложката Диана Китова.

2014 – Собственик на заведение до ОУ „Мати Болгария“, заедно с 5-ма свои служители, направиха огромен снежен човек, висок над 2 метра. Освен нос от морков, очи от маслини и усмивка от кисели краставички, върху снежната скулптура бяха поставени и копчета – от кюфтета. Уникални снежни човеци се появиха на още няколко места в Казанлък.

2015 – Групата общински съветници от БСП се въздържаха от гласуване на общинския бюджет на първо четене с мотивите, че това е „предизборен бюджет, с липсваща дългосрочна политика, заложена неизпълнима приходна част и продължаващо декапитализиране на общината“. Председателят на левицата в областта и председател на групата съветници от БСП Васил Самарски го определи като  „Бюджет на 3-сантиметровия асфалт”. Предложеният от администрацията бюджет бе в размер на

 41 299 958 лева., 23 млн. от тях от държавната субсидия, а 17,5 млн. от местни приходи. Задълженията на Общината бяха огромни, само към Общинска полиция те бяха над 400 хил. лева.

2015 –Три картини на казанлъшки художници от фонда на Художествената галерия в Казанлък бяха представени  в Националната галерия в София в сборната изложба „Индустриалният пейзаж в българското изобразително изкуство”: две платна на Васил Бараков – „Край София” и „Къмпина”, и „Завод в Перник” на Петър Колев, ученик на Дечко Узунов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram