Днес, 28.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – В този ден бе излъчено първото издание на музикалното предаване на радио „Вис виталис“ – „Вива ла музика“ с водеща Милена Симеонова.

2000 – В Казанлък се състояха премиерите на книгите на Юрий Борисов „Войната на Мърфи“ и „Приказки за Буда“. Борисов бе председател на фондация „Пътеки“, създадена през 1997 г., депутат в 37 НС, председател на Комисията по образование. На въпроса на „Вис виталис“: „Каква е България през Вашите очи?“, той отговори: „Объркана“.

2000 – Иван Гайтанджиев, бивш депутат, работил 5 г. в САЩ, 5 г. в Китай и другаде по света, направи за слушателите на радиото своята прогноза за 2001 г.: „Ще се наруши двуполюсният модел в многополюсния ни свят. За евроинтеграцията – България има шансове. 15 западни държави са членки на ЕС. В момента 12 държави, вкл. и България, са кандидати за членство. Над 50% от населението на Европа не гледа положително на разширяването на ЕС. У нас управлението ще бъде ляво-центристко“.

2002 –Този бе най-дъждовният летен ден – над града се изсипаха 53,7 л. дъждовна вода на кв. м.

2003 – Спортен празник за децата и младежите от община Казанлък бе организиран в парк „Розариум“ по идея на Националното сдружение на сираците в България.

2005 – Касиери на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Казанлък започнаха посещения по график на място в кметствата в общината, за да облекчат данъкоплатците при плащане на данък сгради, такса смет и данък превозни средства.

2006 – Общинските съветници одобриха предложението за учредяване на ежегодна награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол. Наградата е за проучване и популяризиране на тракийското наследство в община Казанлък.

2006 – Общинските съветници утвърдиха 58 маломерни паралелки и 11 слети класове. В 14 училища в общината класовете бяха под минимума от 18 ученици.

2006 – „Със създаването на Общински съвет по наркотични вещества в Казанлък ясно се дефинира общинската политика за превенция в тази сфера“,  каза в интервю д-р Влатко Глигоров, супервайзър по проектът „Обществена програма за превенция от наркотични вещества в училищата“. Със свое решение Общинският съвет създаде в този ден Съвет по наркотичните вещества.

2008 – 278 бяха към тази дата актуалните свободни работни места в Бюрото по труда в Казанлък. Сред тях едва 18 за висшисти, останалите – за квалифицирани работници със средно или без образование. „Безработица в България няма. Има нежелаещи да работят“, – бе коментарът на социалния министър Емилия  Масларова при посещението й в Казанлък и района.

2008 – Повторно да се броят бюлетините от проведените избори за общински съветници в Казанлък от 21-ви юни. Това реши в този ден съдия Галина Динкова от Административния съд в Стара Загора по жалбата на коалиция  СДС-Новото време-ССД. Основните мотиви за исканото касиране, според жалбоподателите, бяха сериозни процедурни нарушения, опорочили изборния процес.

2009 – Завръщането на белошипите ветрушки бе отбелязано на специална церемония в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Това бе началото на дългогодишна програма, целяща връщане на вида у нас. Две двойки от изчезналия у нас вид птици бяха дарени от Парк за птици във Валсроде, Германия. „Белошипите ветрушки в България са изчезнали през 80-те години, когато у нас започва интензивното използване на пестициди и инсектициди“, обясни в интервю за “Вис виталис“ Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителния център в Стара Загора.

2010 – Община Казанлък внесе предложение в ОбС за издигане на бюст-паметник на Станчо Коев – Почетен гражданин на Казанлък и кмет на ХХ век на Община Казанлък, който да бъде поставен в централната част на Казанлък на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк” и ул. „Рила”, като изработката на паметника се осъществи от известния казанлъшки скулптор Велин Дечков.

2011 – От учебната 2011-2012 година в ПГ „Иван Хаджиенов” бе разкрита специалността „Компютърна техника и технологии“ след 7 клас. Професионалната гимназия повече от 20 години извършваше обучение по високотехнологични специалности. Близо 1000 бяха успешно завършилите ги към момента ученици.

2011 – Поради лошото състояние на Дома-паметник „Бузлуджа“, със своя заповед областният управител забрани достъпа в сградата и извършването на всякакви технически дейности.

2011 – 62-ма домуващи в 5 сектора бяха обслужвани към този момент в Дома за стари хора № 3 в Казанлък с директор Пенка Ганарева. Сградата, в която се помещава домът, е строена за детска градина. Впоследствие е преустроена в социален дом, който функционира от 1998 г.

2011 – Културните институти и други организации започнаха подготовка и организация във връзка с обявената от Община Павел баня ежегодна литературна награда за принос в българската художествена словесност. Грамота и парична сума в размер на 1000 лв. се връчваха по време на честване на годишнина от рождението на поета Стефан Фурнаджиев – 2 октомври.

2012 – В този ден се проведе традиционният Национален събор на левицата на Бузлуджа под надслов „Решимост за промяна“. В местността „Историческа поляна“ членове и симпатизанти на БСП отбелязаха 121-та годишнина на организираното социалистическо движение в България и празника на БСП – 2 август. 121 нови млади членове на партията получиха своите електронни членски карти. Младежите от БСП издигнаха в небето десетки хвърчила със символите на БСП. Пред специална шатра млади социалисти разясняваха мерките на ПЕС срещу младежката безработица.

2012 – Данаил Петров стана рекордьор в Англия. Синът на треньора Андон Петров остави зад себе си 83-ма състезатели, между които звезди като Кадел Еванс, Матю Гос, Денис Меншов, Брадлей Уигинс, Джон Дагенколб, Фабиен Канчелара, Тони Мартин и други. С време след 250 км. в и около английската столица 5 часа 46 минути и 37 секунди, след поне над 9 изкачвания, тесни улици, преминаващи кучета и десетки хиляди фенове, Петров пренаписа националната история за участие на Олимпиада.

2013 – На Държавния личен и отборен шампионат по планинско колоездене в Пампорово, с участието на над 123 състезатели от цялата страна от над 50 клуба, в групата на мъже-елит над 23 години, шампион стана казанлъчанинът Тодор Ангелов, с трикото на КК “Варна“. 37-годишният Николай Костадинов, също казанлъчанин, бе трети.

2015 – „Тревожно се е увеличил броят на ухапаните от оси и пчели през последния месец в Казанлъшко“, съобщи ръководителят на Спешния център в Казанлък д-р Апостол Терзиев. Средно 1-2 бяха ежедневно случаите на потърсили лекарска помощ вследствие на алергични реакции от такива ухапвания.

2015 – Казанлъшкият ветеран Таньо Танев, в отбора на старозагорското дружество „Сърнена гора“, стана втори при участието си в колоездачен старт за Купа „Географски център“ – Узана. Десетки любители на планинското колоездене се включиха в организираното от Община Габрово, колоездачен клуб „Георги Одрински” и Фондация „Тайм“, спортно мероприятие. Танев, който кара при мъже мастърс над 55 години, завърши участието си на второ място, а другият казанлъчанин в проявата – Борислав Кашеров, бе трети при мъжете.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram