Днес, 26.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод появилите се в страната случаи на шап ветеринарният инспектор д-р Олга Шомова в интервю на Мая Стоянова информира слушателите, че в Казанлъшко няма такива случаи и призова частните месодобивни фирми стриктно да спазват хигиенните изисквания.

1996 – От гр. Кочани, Македония, се завърна делегация от Община Казанлък. Споделен бе опит в местното самоуправление, културата и спорта.

1997 – Общинското ръководство на ДПС започна прием на документи на кандидат-студенти за Република Турция по 11 специалности.

1997 – Хуманитарна помощ – антибиотици, болнични легла и др. на стойност 220 хиляди германски марки, пристигна от Германия в Казанлък. Тя бе изпратена от казанлъчанката, живееща в Германия, д-р Радка Арнолд.

1998 – „Партийното строителство в СДС тече с пълна сила“, заяви в интервю за „Вис виталис“ Крум Владев по повод новоучредените 6 клуба на СДС съгласно директивите на НИС.

1999 – ХЕИ – Казанлък направи проверка в 20 от общо 50-те обекта за хранене. Проверените обекти отговаряха на хигиенните изисквания.

1999 – „Утре започва от днес“ – под това мото в ОУ „Чудомир“ бе проведен Ден на училищното самоуправление.

2000 – 5-ата си годишнина отбеляза танцова формация „Ритъм“ към Младежкия дом в Казанлък.

2001 – Пламена Бакалова стана първа в дисциплината скорост и шеста в дисциплината трудност на Републиканския шампионат по спортно катерене във Варна. Тихомира Недялкова, също от Казанлък, зае второто място.

2002 – С първо място се завърна от рали „България“ пилотът от автомобилен клуб „Ефко Рейсинг“ – Казанлък Пламен Будев, който се състезава в група А, клас 7.

2003 – По повод 125-ата годишнина на град Павел баня и 100 години от създаването на местното читалище на посещение в курортния град бе държавният глава Георги Първанов.

2003 – Децата от четвърта група на ДГ „Здравец“ представиха книжка, която те сами бяха написали.

2004 – Кметът Стефан Дамянов и ръководството на НЧ „Искра“ взеха участие в националния форум „Посока Читалище“, провел се в НДК – София под патронажа на президента на Република България. Представени бяха 68 демонстрационни проекта и 25 интернет центъра. НЧ „Искра“ – Казанлък представи своя опит по различни проекти с акцент върху „Долината на розите и тракийските царе“.

2005 – Фрагмент от Казанлъшката гробница, 12 звезди, роза и надпис Европейски съюз и България имаше на гърба на монета с номинал 50 ст., която БНБ пусна в обращение в този ден. Тиражът на монетата бе 500 хиляди бройки. Поводът бе ратификацията на Договора за присъединяване към ЕС. Месец по-рано БНБ пусна в обращение монета от едно евро със символа на Казанлък – Тракийката.

2005 – На 83 години почина известният казанлъшки готвач бай Вълчан, един от най-изявените кулинари в региона. Вълчан Вълчанов е завършил царското училище за готвачи и през целия си професионален живот е популяризирал балканската кухня.

2010 –  Иванина Стойчева, на 6 г., стана носителка на титлата Мини мис Царица Роза. Журито бе председателствано от Рада Гоцкова – секретар на Община Казанлък.

2013 – Близо 1000 участници от 33 школи, състави и формации на 20 града в страната събра организираният от Детския комплекс в Казанлък Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци  за купа „Българска роза, 2013”. Наградата за хореография на танц журито присъди на балетна формация „Дива денс” при ДК – Казанлък за „Танц на грешките”. „Дива денс“ бе и една от формациите, получили купа „Роза” на конкурса, с 8 първи и 3 втори места, заедно с балетите на Търговище, Попово и Димитровград.

2013 – Казанлъшката шахматистка св.ф.м. Петранка Драганова бе отново първа сред жените на завършилия в София Държавен шампионат по шахмат за сеньори над 35 години.

2014 – ГЕРБ получи 31, 91 на сто от гласовете на избирателите на евроизборите в Старозагорска област и се класира на първо място. На второ място бе Коалиция “За България“ с 21, 72 на сто от вота, на трето – ДПС с 13, 66 на сто, и на четвърто – „България без цензура“ с 11, 82 на сто. За Реформаторския блок гласуваха 4,66 на сто от имащите право на глас.

2015 – Рекламно-информационното издание на „Вис виталис”, посветено на Празника на розата, излезе за 11-та поредна година. От изданието, с над 40 страници, гостите на Казанлък и празника можеха да се ориентират за местонахождението на културните забележителности. Приложени бяха GPS координати към обектите, както и линкове към сайта www.presstv.bg, водещи до рубриката „Забележителности”. Изданието бе двуезично – на български и на английски, в 20-хиляден тираж, и по традиция, благодарение на казанлъшкия бизнес, се раздаваше безплатно.

2016– Количеството на валежа е измерено тази сутрин в 6:00 часа от дежурния в Метеорологичната станция на Казанлък. Вчера, 25 май, до обед паднаха 17,5 л/кв.м, оттогава са се излели още близо 30 литра на квадрат.

2016  -„Преживяхме една тежка нощ, за която можем да кажем, че вече сме овладяли, Към момента не е нужно да обявяваме бедствено положение.“, каза кметът на община Казанлък пред общинските съветници и журналистите, преди началото на редовната сесия на Общинския съвет. Галина Стоянова запозна присъстващите с актуалната обстановка и разказа подробности за изминалата нощ: „Ситуацията беше такава, че около 24ч. река Старата река напълни коритото си на 100 процента като обем и вместимост и започна да се разлива преди бетоновите основи, преди мостовете. Като слабо място, което успя да отнесе е улицата в кв.Крайречен, срещу Художествената гимназия.“, каза г-жа Стоянова. Тогава започва укрепване с насипи и инертни материали, което е продължило през цялата нощ. Тя обобщи: „В момента, може да се каже, че реката е овладяна откъм къщите. Няма наводнени къщи, няма пострадали хора в квартала, както и по протежението на цялата Стара река. Има само един пешеходен мост, който беше отнесен, но не е създал препядствия, тъй като използвахме тежка техника, за да го отстраним. Всички мостове се държаха здраво и не създаваха никакви опасности.“.

2016 – Внезапно смениха директора на Строителната гимназия в Казанлък – След изненадваща проверка от Регионалния инспекторат по образованието днес по обед е бил освободен досегашният директор на Професионалната гимназия по строителство Цветан Павлов, а на негово място е поставена учителката по математика Стефанка Парова.

2018 – Хиляда колоритни мъже и жени в носии от цялата страна изпълниха централния булевард на Казанлък за първото шествие на розоберачите във Фестивал на розата  и най-дългото хоро, виждано в Града на розите. Община Казанлък възстанови стария обичай на почит към поминъка на жителите на Долината на рози и подари пищно преживяване за стотиците гости на Казанлък, пристигнали за атрактивното шествие.

2019 – Осуетени през изборната нощ (избори за евродепутати)в община Казанлък нарушения на Изборния кодекс –в Шипка и в Дунавци. И при двата опита е имало усилия от страна на представителите на управляващата партия ГЕРБ да бъдат съхранявани пакетите с бюлетините не в изборното помещение, а в отделно, където да нощуват и охраняващите полицаи.

2020 – Община Казанлък тази година реши да подари на всяко казанлъшко семейство знамето на града. Молбата на Кмета Галина Стоянова е всеки дом в общината да посрещне празника на града – 5 юни, украсен на прозореца, балкона, двора с флага на Казанлък и казанлъчани сами да създадат празничната атмосфера с розовия флаг със синия герб.

2020 – Теменужка Люцканова, досегашен врид. директор на  Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ е класирана на първо място в проведения конкурс за длъжността, става ясно от публикувания  резултат на сайта на Община Казанлък.

2020 – Няма да бъде присъждано през тази година званието „Почетен гражданин на град Казанлък”, потвърдиха от администрацията на кмета за Пресс ТВ. Това е прецедент в градската история, коментираха общественици, свидетели на две епохи в развитието на града. Най-високото отличие за особено големи заслуги към града, общината и държавата във всички области на обществения живот няма на кого да бъде присъдено през 2020 г, тъй като нямало постъпили предложения в общината, отговориха за Пресс Тв от общинския пресцентър.

2021 – В Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“ бе представено средновековното съкровище на неизвестна българска принцеса. През 2017 г. след акция на МВР – РУ – Казанлък конфискуваха предмети с висока културно-историческа стойност. Тогава по първична констатация на специалисти от Исторически музей „Искра“ – Казанлък задържаните ценности представляват малка колективна находка от XIV век.

2021 – Дете загина при тежък пътен инцидент между каруца, велосипеди и автомобил край павелбанското село Александрово, а друго бе с опасност за живота.

2021 – Взето бе решение за унищожаването над 100 декара розови градини в казанлъшко. Основната причина за тежкото решение на производителите от региона бе ниската изкупна цена на розовия цвят. Той се търгуваше от 1,60 лв. при направени разходи от 2,40 лв. за декар, жалваха се собствениците на розови масиви. Те нямаха възможност нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със символа на България маслодайната роза „Дамасцена“. Розопроизводители обаче коментираха, че цената, която тази година ще бъде дадена, е унищожителна, тъй като берачите ще получат по около лев. Затова те решиха да унищожат полетата с маслодайна роза. От 4 години цената на маслодайната роза пада, а през тази година вече е унищожителна за бранша, твърдят производителите.

2021 – След направени проверки по сигнал от ОДБХ гр. Стара Загора и РЗИ – гр. Стара Загора е установено еднократно нарушение в казанлъшката детска кухня, т.е. допуснато е влагането на прясно мляко в групата за хранене на деца от 10 месеца до 1 година. Наложени са съответните санкции – заповед за дисциплинарно наказание и парична санкция на виновните лица. Това обясниха от община Казанлък.

2021 – Прокурорската колегия на ВСС избра прокурор Таня Димитрова за административен ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора.

2021 – По предложение на кметицата на Казанлък днес Общинският съвет гласува „за“ парче от територията на Колодрума в града да бъде прехвърлено на „Нимекс“ ЕООД. Сделката се случи от втория път, тъй като на предходно заседание на местния парламент не достигна само един глас, за да стане площ от Колодрума частна собственост. Тогава от БСП гласуваха „против“, а от доминиращата в Общинския съвет колация ГЕРБ-ДПС-„Алтернатива за гражданите“ имаше отсъстващи съветници, което доведе до бламиране на сделката, въпреки двете законни прегласувания по правилник и трето в абсолютен разрез с нормите. Съветниците гласуваха да бъде сменен видът на общинската собственост – от публична в частна общинска собственост. А след това и прехвърлянето на имота на „Нимекс“ ЕООД, чийто управител е Силвия Ибушева. Площта на парчето от Колодрума е 231 кв. м и върху нея се намират хангар, депо и гараж, а застроената част е 82 кв. м.

2022 – Инж. д-р Ана Енчева с поредна стъпка към един от най-амбициозните световни проекти за създаване на изкуствено слънце ITER. Енчева, работи от самото начало в проекта сред водещите световни учени. ITER (Международен термоядрен експериментален реактор) е широкомащабен експеримент, предназначен да докаже научната и техническата жизнеспособност на термоядрения синтез като нов източник на енергия и да доведе термоядрената енергия до прага на промишлената експлоатация. Очаква се ITER да започне да функционира в южната част на Франция през 2025 г. и да започне да функционира пълноценно през 2035 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram