Днес, 26.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Казанлък нямаше екологични проблеми към тази дата, с изключение на ТЕЦ-а, допринасящ за незначителното замърсяване на въздуха. ХЕИ извърши проверки и на шахтите, кладенците, дренажите – не бяха констатирани завишени стойности на замърсявания в питейната и промишлената вода. 50 хиляди /стари/ лева все още не достигаха за пречиствателната станция на р. Тунджа.

1997 – Общият брой на учениците в Казанлък към тази дата бе 9050, по данни на Управление „Образование“.

1998 – В този ден официално встъпи в длъжност кметът на Николаево Кольо Чергеланов.

1998 – По силата на специално министерско постановление в този ден бе закрит санаториумът за силикозно болни в гр. Шипка. Бяха закрити още 11 публични здравни заведения в страната.

2001 – Кметът Стефан Дервишев присъства на прием в индийското посолство по покана на посланика на Индия – Нилима Митра, послучай националния празник на Индия – 26 януари.

2001 – БТА разпространи информация, че бившият премиер Андрей Луканов е бил убит с пистолет „Макаров“, окомплектован в някоя от казанлъшките манифактури.

2001 – Производителите на тютюн в Казанлъшко бяха 191.

2004 – Твърде висока бе простудната заболеваемост по това време – 391 заболели на 10 хиляди души. Нямаше данни за това – какъв е грипният щам, който върлува в региона.

2004 – Геновева Димитрова, водеща на рубрика за кино във в. „Култура“, даде в ефира на радиото  подробна информация за наградите „Златен глобус“, за „Властелинът на пръстените“ и за мястото на българската култура в световното кино.

2004  – „Живей за мига, защото той и без това е кратък“, бе посланието на казанлъшкия шахматист Петър Дренчев, което той записа в Книгата за гости на радио „Вис виталис“.

2009 – Годишно от Казанлък за САЩ, Великобритания, Германия, Белгия, Люксембург, Холандия и Русия заминаваха по 12000 китари и 700 щрайхови инструмента, от които българинът не можеше да си позволи да си купи. Единствено в България, в Художествената гимназия в Казанлък, от години бяха създадени лютиерски паралелки. Близо 30 лютиери в града бяха обединени в единственото в страната тяхно сдружение, в което членуват и майстори от други градове.

2009 – Казанлък, с историята на розопроизводството и тракийската култура, за втори път бе представен в една от залите на Европейския парламент. Показан бе макетът по проект на арх. Жеко Тилев на античния град „Севтополис”, намиращ се на дъното на яз. „Копринка“. Дизайнът на залата в Брюксел бе на фотограф-художника Александър Иванов.

2010 – „Обгазяването има доста странични ефекти. Реколтата вече не е същата. Болните от рак през последните години се увеличиха драстично“, заяви кметът на с. Бузовград Михаил Янушев на среща на областния управител Йордан Николов с жителите на селото. „За мен – и като човек, и като кмет, версията, че обгазяването не идва от полигона, е абсолютно неправдоподобна, намесени са доста интереси. Полигонът трябва да бъде закрит“, – категоричен бе Янушев. Областният управител се ангажира с осъществяването на контрол върху дейността на полигона в Змейово, вкл. и по сигнали на гражданите.

2011 – В този ден България се сдоби с първото злато от Световното първенство по лека атлетика за хора с двигателни увреждания в Нова Зеландия. Казанлъшкият параспортист Дечко Овчаров спечели титлата в хвърлянето на копие с постижение 44,44 метра. Овчаров стана за първи път №1 на планетата на шампионата в Индия през 2009 г., той бе и европейски вицешампион на копие и на диск от 2010-а. В Крайстчърч Даниела Тодорова, също от Казанлък, стана четвърта на копие. Впоследствие Тодорова бе вписана в Почетната книга на Казанлък, а Дечко Овчаров бе „Личност на 15-летието на радио ”Вис Виталис”.

2013 – Казанлъшкият „Раптор Арчери“ бе с трето място в отборното класиране на Втория турнир по стрелба с лък „Загорски стрелец“, който се проведе в Стара Загора.

2015 – Клуб „Кентавър“ се сдоби с първа шампионска титла за годината от Държавното първенство за деца в София. Теодор Ботев, с треньор Николай Богданов, спечели златния медал в категория 30 кг., ІІ група деца, клас А.

2015 – Петър Дренчев стана втори в международната шахматна надпревара за Купа Карпош 2015 г. в Скопие, Македония. В съревнованието участваха 107 души – от страната-домакин, Сърбия и Албания.

2016 – Близо 10 хиляди са читателите на Общинска библиотека „Искра“ за 2015 г., показват данните от отчет за изминалата година. Почти 4 хиляди са били активните потребители- читатели, които поне веднъж седмично или няколко пъти в месеца са посещавали библиотеката, а други 5 821 са ползвали достъпът до предлаганите услуги по електронен път.

2016 – Навършват се 40 години от първа копка на модерната сграда на ХГ-то. На днешния ден през 1976 г. е направена първа копка на новата сграда на Художествената гимназията в Казанлък, днешната НГ ПИД „Акад. Дечко Узунов“. Тя води началото си от 1968 г., създадена като първи филиал на Софийската художествена гимназия към Министерството на културата. ХГ-то в Казанлък през 1972 г. завършват учениците от първия випуск на специалността „Изобразителни изкуства”.

2016 – -„Чудонемирчета” отново събира даровити деца

2016 – Общината предостави реставрациите на „Грифоните“ и „Хелвеция“  на офшорка! Още две гробници в Долината на тракийските царе ще останат затворени за туристическия сезон. След като бе затворена за посетители могилата Голямата Косматка, заради срутване на част от могилния надпис в коридора, водещ към централната зала, за посетители затварят врати и „Грифоните“ и „Хелвеция“. Причината е, че фирма, класирана на четвърто място в процедура за избор на изпълнител обжалва решението на Община Казанлък в Комисията за защита на конкуренцията.

2021 – „Докато някои се притесняват, други се забавляват“. С този коментар изтекоха кадри с дрифтъри от центъра на гр. Шипка. В късните часове на 26 януари камерите от побелялата Шипка показваха търсачи на силни усещания, които с риск да пометат паркираните наблизо автомобили и витрина на магазин, се забавляваха без страх. Видеото, разпространено в социалната мрежа, бе предоставено на органите на реда.

2022 – Втори ден Пазара в Казанлък бе пуст, а търговците прокудени от лошото време. Вчера, макар че беше вторничен традиционен пазарен ден в града, това не изкуши продавачите да разгънат стоката. До -13° С стигна спадът на температурата в района, а метеоролозите обявиха 25 януари за най-студения ден досега от началото на зимата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram