Днес, 23.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В Общинската поликлиника в Казанлък бе открита аптека, която да обслужва болните от диабет граждани.

1999 – Мария Стефанова бе кореспондент на радио „Вис виталис“ от гр. Касел, Германия, където социални работнички от Казанлък бяха на обучение за гледане на възрастни хора – по инициатива на д-р Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия.

2000 – „Най-голямата халюцинация на последните 11 години е митът, че преходът от държавен социализъм към пазарен капитализъм ще стане за 5-10 години, след като за един такъв преход са нужни не по-малко от 25 години“, – заяви в интервю за радио „Вис виталис“ гостуващият в този ден в Казанлък лидер на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков.

2000 – Възпитаникът на ШИ „Ем. Манолов“ Цветан Овчаров завоюва трето място в Четвъртия конкурс за изпълнение на френска музика, организиран от Генералното представителство на Алианс-Франсез.

2001 – Казанлък бе домакин на кръгла маса на Съюза на офицерите и сержантите от запаса – първата по рода си национална среща. Темата бе „Съюзът на офицерите и сержантите, вестник „Българско войнство“ и местната власт“. Неин организатор бе Сдружение „Българско войнство,21“.

2001 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък слово на тема „Бог в човека – битка за истина“.

2001 – 1143 бяха правоимащите майки, ненавършили 29 г., в община Казанлък, които получиха социални помощи по Указа за насърчаване на раждаемостта. 588 млади семейства се прехранваха от помощи. 116 младежи с увреждания получаваха помощи за транспорт, телефон и лечение. Над 3000 бяха регистрираните в БТ безработни младежи за м. октомври, 1779 бяха от община Казанлък.

2002 –  „На радио „Вис виталис“ пожелавам много ползотворна работа, както и досега, богатство от нови актуални теми, работохолизъм! Д-р Балабанова“ – това е записано на тази дата в Паметната книга за гости на радиото.

2003 – Лаврови храсти на стойност над 300 лв., доставени само преди седмица, бяха откраднати от парк „Розариум“ в Казанлък.

2005 – „След 7-8 години България ще възвърне позициите си на приоритетен доставчик на електроенергия на Балканския полуостров“, каза в интервю за „Вис виталис“ Димитър Шевиков, председател на Българската браншова камара на енергетиците. „Със старта на новата атомна електроцентрала, с оптимизирането на електроразпределителните дружества и въвеждането на нови технологии в топлоцентралите се откриват нови възможности пред сектора“, допълни Шевиков.

2006 – Общинският съвет взе решение за преименуването на Професионалната гимназия по пластични изкуства „Академик Дечко Узунов“ в  Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“. Сред мотивите бяха: да се постигне синхрон между статута и името на училището. „Преименуването ще отговаря на традициите и мащаба на дейност на учебното заведение“, – каза в интервю за радиото председателят на Постоянната комисия по култура, информационни средства и вероизповедания към ОбС Пеньо Терзиев. Художественото училище в Казанлък е основано през 1968 година.

2006 – В контролния етап на акция „Светлина“ КАТ – Казанлък провери 350 МПС и констатира 100 неизправности – 73% от тях бяха свързани с осветителните системи. Съставени бяха 57 акта, 11 автомобила бяха спрени от движение.

2008 – Двама представители от Казанлък бяха избрани в новите ръководни органи на БСП. На 47-я конгрес на БСП, като делегиран представител в Националния съвет от Старозагорска област, бе избрана Теодора Христозова, а Румяна Друмева бе избрана за член на Общопартийната контролна комисия на партията.

2009 – Броят на безработните граждани в община Казанлък за м. октомври бе 2 608.  Най-голямо бе увеличението в групата над 55 години. Младежите до 29 години представляваха 23,5 процента от общия брой регистрирани безработни – така те продължаваха да бъдат една от рисковите групи на пазара на труда. Увеличен бе броят на безработните висшисти. 203 бяха обявените свободни работни места, 14 от тях за висшисти. На първичния трудов пазар започналите работа бяха 135.

2010 – „Аз съм европейско дете” – под този надслов премина поредната проява в ЦДГ „Еделвайс”, част от международния проект „Театърът – магия и реалност”, по който детското заведение работеше за втора година.

2020 – Със специална награда в 18-тото издание на Националния конкурс  „Родолюбие” бе удостоена презентацията на учениците от клуб „Съхрани българското” на ПГ по лека промишленост и туризъм. Темата бе „България – европейска самоличност и специфична духовност“.

2012 – „Хората с диабет са c повишен риск за поява на очни проблеми. Затова и профилактиката, свързана със зрението при диабетиците е от изключително значение. Установено е, че след 15-годишна давност на заболяването над 90 % от пациентите вече имат увреждане на ретината. Колкото по-рано се диагностицират очните изменения, толкова по-успешно е лечението им“, каза в интервю за „Вис виталис“ офталмологът д-р Светлина Богданова. „За щастие заболяването диабетна ретинопатия е напълно лечимо“, допълни тя и уточни, че около 30 000 операции на перде на окото се правят в страната ни ежегодно.

2013 – Над 3 600 дигитализирани страници на 23 отпериодичните издания, свързани с Казанлъшкия край, излизали в периода 1878-1944 година – това бе равносметката в цифри на приключилия проект на ОБ „Искра” „Писахме,  да се знае…”.

2014 – Престижното 2-ро място извоюва талантливият пианист Кристиан Боюклиев, ученик на клавирния педагог Мариана Мъгева, на Международния клавирен конкурс „Андрей Стоянов” в София.

2015 – От този ден младши експерт Петя Бързелова отговаряше за „Връзки с обществеността и протокол“ в Община Казаннлък. Тя бе назначена на мястото на Юлия Младенова, която водеше общинската служба през последните четири години.

2015 – „Аз протестирам! Стига мизерия! Стига лъжи! За достойни доходи! Животът ни трябва да се промени!“ – към този протест се присъединиха над 100 работещи в културни институти в Казанлък, с лентички на дрехите си. Протестите бяха организирани от синдикалните структури на КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

2018 – Модерната сграда на библиотека „Искра“ посрещна своите първи читатели на 23 ноември. Храмът на книгите бе ремонтиран със средства, на стойност 55 хиляди лева, отпуснати от Община Казанлък. Образец е на архитектурния модернизъм у нас, но повече от 30 години не е ремонтирана, посочи директорът Анна Кожухарова. Освен ремонт на фасадата, подмена бе дограмата в читателските зони и в хранилищата.

2020 – Послание за любов и повече положителни емоции изпратиха четири малки принцеси от Казанлък. Малките дечица сътвориха сърце от листа, с което демонстрираха доста изобритателност и креативност. Рия, Теодора, Никол и Мария показаха, че радостта в живота идва от малките неща!

2020 – Казанлъшкият рапър Хари Азинян по известен, като „Dirty Harry“ издаде нов хит. Парчето се казва „KAZVAT“ и се разпространяваше с главоломна мощ в социалните мрежи. Клипа на песента бе заснет изцяло в Казанлък. В него участваше и известния татуист Божидар Тафров. Музиката и текста са дело на Хари, а мастеринга е поверен на Пламен Василев. Видеото е дело на  Salihsali.Film.Production и Павел Стоев.

2020 – Заради неразположение през почивните дни казанлъшката кметица Галина Стоянова се е самоизолирала, според неин пост във Фейсбук. Бързият й антигенен тест бил положителен, очаквала и резултата от PCR -теста. Дотогава взела решение да се самоизолира.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram