Днес, 23.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На тази дата в 15,30 ч., успоредно с излъчването на радио „Вис виталис“ по кабел, стартира и излъчване на програмата му в ефир. Впоследствие радиото започна да излъчва 24-часова програма само в ефир.

1997 – Миглена Бончева, ученичка в Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък, откри първата си самостоятелна изложба – в залата на ул. „Искра“ 4.

1999 – Стефка Денева – директор на ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“ и ръководител на ДВГ „Искрица“, присъства на празничния коктейл по случай 24 май, на който президентът Петър Стоянов покани изявени творци от цялата страна.

2000 – Детската вокална група „Искрица“ към НЧ „Искра“ отбеляза своя 5-ти рожден ден.

2000 – Под знака на 10-ата годишнина на КСТ „Роза“ в спортната зала „Арсенал“ в Казанлък се проведе традиционният Национален турнир по спортни танци.

2003 – За първи път в театралната история на Казанлък творец бе номиниран за „Аскеер“. Сценограф-художникът на Театър „Любомир Кабакчиев“ Кънчо Касабов бе номиниран за театралната награда „Аскеер“ за костюмите му на постановката „Ивона, принцесата на Бургунда“.

2003 – Трима от учениците на учителя по физика Теодосий Теодосиев бяха включени в националния отбор на България за световната олимпиада в Тайван. От общо 11 участия в световни олимпиади ученици на Теодосиев бяха спечелили до момента 7 златни медала.

2003 – Осмокласничката от СОУ „Екзарх Антим Първи“ Хюрю Хасан спечели литературния конкурс за есе, обявен по случай 24 май от Младежки общински съвет-Казанлък.

2004 – Д-р Петко Петличков бе преизбран за председател на общинската организация на Политическо движение „Социалдемократи“.

2005 –100-годишен юбилей отбеляза читалище „Светлина“ в село Горно  Сахране.

2006 – За големи заслуги към Република България в областта на образованието и науката преподавателят по физика Теодосий Теодосиев бе награден с орден “Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен. Високото отличие му бе връчено от президента Георги Първанов по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Наградени бяха още 20 изтъкнати дейци на науката, културата и образованието от страната.

2006 – По случай 24 май кметът Стефан Дамянов връчи грамоти на 88 учители и директори на учебни заведения и културни институти от община Казанлък. За цялостния принос за утвърждаване на българските духовни ценности и заслуги в сферата на образованието и културата наградени бяха и 25 писатели, художници, музикални дейци и журналисти, сред които бе и журналистът от радио „Вис виталис“ Георги Манев.

2006 – Четирима преподаватели от Казанлък бяха отличени с наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Върбан Танев – директор на ПГ „Иван Хаджиенов“, зам.- директорът на ПМГ „Н. Обрешков“ – Христо Лесов, Стефка Събчева от ОУ „Паисий Хилендарски“ и Радиана Стефанова от Математическата гимназия получиха наградата за продължителна трудова и професионална дейност.

2006 – 25 години творческа дейност чества известният музикален педагог Стефка Денева. Честването съвпадна с 10-ата годишнина от създаването на ръководената от нея Детска вокална група „Искрица“. Двата юбилея бяха отбелязани с гала-концерт под мотото „Искрица и приятели“.

2008 – По случай 15-ата си годишнина радио „Вис виталис“ обяви 15 организации, институции и личности на 15-летието на „Вис виталис“ за изключителен и траен принос към Казанлък и Долината на розите и тракийските владетели. В Градската художествена галерия се състоя официална церемония по връчване на плакетите „15 радиогодини Вис виталис“. Отличията връчи управителят на радиото Васил Самарски, член на УС на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори в България – АБРО и зам.-председател на Националната комисия по етика и електронни медии. Преди 15 години, на 21 декември 1992 г. в 18 часа по кабелната мрежа на община Казанлък за първи път прозвуча сигналът на радио „Вис виталис“. Казанлъшката медия е една от първите частни радиостанции в страната. От 2003 г. на рождения си ден радиото започна да връчва годишните си награди «Вис виталис» на организации, институции и личности за особен принос в развитието на Казанлък и Долината.

2012 – Единайсетокласникът от казанлъшката Природо-математическа гимназия Иван Стефанов получи няколко златни медала в България и златен медал от Международното състезание по информационни технологии в Москва. Продуктът, в чието разработване той участва, откриваше тесни взаимовръзки в хиляди документи. 

2013 – Председателят на читалище „Искра” Васил Самарски и заместник-председателят Теодора Иванова присъстваха  по покана на държавния глава, президентът Росен Плевнелиев, на прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

2013 – В този ден бяха чествани 25 години от създаването на музикалните паралелки в СОУ „Екзарх Антим Първи“ в Казанлък.

2017 – През май 2017г.  двама от изявени млади таланти от клавирния клас на Елена Юлиянова постигнаха забележителен успех на международни музикални конкурси в Австрия и Франция. Престижният международен конкурс „Grand Prize Virtuoso 2017” в гр. Залцбург Австрия бе спечелен от Виктория Влахова. 12-годишната талантлива пианистка очарова международното  жури с изпълнение на  произведения от Сергей Прокофиев, Андрей Стоянов и Ванг Киан. 9-годишният Дамян Стоев спечели Първа награда на „Музикален конкурс на Франция” в конкуренция с над 40 участника.

2018 – Мария Николаева Ненова от Средно училище „Екзарх Антим І” бе избрана от читателите на presstv.bg за най-подходяща да стане Царица Роза 2018г. В Online допитване на нашият сайт тя събра 216 гласа и изпревари настоящата Царица Роза Михаела Хаджиева с 32 гласа.

2022 – Ротари клуб – Казанлък монтираха седем скамейки до велоалеята от Казанлък до гр. Шипка.  Инициативата е на местния клуб, като целта е ползващите алеята да имат възможност и за отдих, преминавайки през нея. Местата, където са поставени скамейките са специално подбрани и от тях се разкрива невероятна гледка към Долината на розите и тракийските владетели. Следващото, което ще направят е слагането на указатели на всеки километър от велоалеята.

2022 – Уникална изложба от макети на исторически обекти беше представена вчера пред сградата на младежкия дом в с. Хаджидимитрово. Макетите са дело на хаджидимитровеца Слави Паунов. Националните паметници бай Слави увековечава с помощта на дърво, фолио, стъкло и други материали.

2022 – Всички 10 училища, 12 читалища, директорите на детските градини, всички служители в Общинска администрация и граждани от град Павел баня се включиха в инициативата за честване на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. Те преписаха всички 158 страници от творбата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram