Днес, 23.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Изложба на испанския посланик у нас Н. Пр. Хорхе Фуентес бе открита в Казанлък. Той представи и книгата си „Европа, Европа“. На учениците от СОУ „Екзарх Антим Първи“, изучаващи испански език, той подари речници, енциклопедии и учебни пособия. В интервю на Мая Стоянова за „Вис виталис“ на въпроса: „Кога България ще влезе в Европа?“ г-н Фуентес отговори: “Преговорите протичат бавно. Реалната дата е в края на този век – 1999-2000 г.“.

1996 – Своята 30-годишнина отбеляза в този ден ансамбъл „Росна китка“ в кв. „Хр. Ботев“ в Казанлък.

1997 – 4 линейки на Бърза помощ – Казанлък бяха разбити през нощта на 23 февруари 1997 г. Откраднати бяха 300 литра гориво.

1998 – Военният клуб в Казанлък бе домакин на „Сладка раздумка за вечната любов в старата градска песен“ с водещ Драган Тенев, белетрист и изкуствовед.

1998 – Треньорът на казанлъшкия клуб по борба Христомир Бояджиев бе избран за един от тримата национални треньори по свободна борба за юноши.

1999 – „Казанлък и Руско-турската война“ бе темата на срещата, проведена в Казанлък с участието на доктора на икономическите науки, ст.н.с. Цветана Павловска от Института за военна история към Генералния щаб на БА.

1999 – Всеки от общо 7-те случая на злоупотреби с оръжие през 1998 г. бе с незаконно притежавано оръжие, обяви РПУ – Казанлък. При тези случаи бяха убити 2-ма души, станаха 3 самоубийства, ранени бяха 10 души. РПУ иззе 37 незаконно притежавани оръжия.

2000 – СДС – Казанлък изрази безпокойство от състоянието и управлението на общината в оценката си за 100-те дни на кмета Стефан Дервишев.

2000 – Дърводелският цех и мелницата в с. Ръжена възобновиха работата си като част от новоучреденото търговско дружество „Казанлък 2000“.

2001  – Кметът Стефан Дервишев присъства на официален прием по случай националния празник на Кувейт – 25 февруари, в хотел „Кемпински-Зографски“.

2002 – 29 състезатели от 10 клуба в страната се включиха в традиционния колокрос в парк „Тюлбето“. Победител стана Стефан Кушлев от клуб „Рози“ – Казанлък.

2003 – В парк „Тюлбето“ отново бе проведен традиционният колокрос за отличията на Българския колоездачен съюз. Златото при юношите спечели Боян Тошев от клуб „Рози“ – Казанлък, а с бронз бе отличен съотборникът му Георги Петров.

2004 – На посещение в Казанлък, по покана на движение „Русофили“ по повод Деня на защитниците на Русия – 23 февруари, бе военният аташе на Руската федерация генерал-майор Анатолий Кисельов. На специално организирана среща той разговаря с граждани на Казанлък. Заедно с председателя на сдружение „Русофили“ в града – Георги Захариев, руският военен аташе бе гост на живо в студиото на „Вис виталис“.

2004 – В Общинския младежки дом бе открита зала за обучение по информационни системи – в помощ на младите хора за различни видове обучения, защита на проекти и др. Тя бе оборудвана със 7 компютърни конфигурации. 

2004 – Възпитаници на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“ откриха своя изложба, посветена на 105-годишнината от рождението на своя патрон – „Централен Балкан – с очите на младостта“.

2006 – На пресконференция кметът Стефан Дамянов съобщи за намерението си на Бузлуджа да бъде изграден зимен курортен център, който да включва ски писти, влекове, лифт съоръжение и хотелска част. Идейният проект за комплекса бе възложен на арх. Жеко Тилев.

2014 – ВГ „Искрица” към НЧ „Искра” с ръководител Стефка Денева стана победител в първия кръг на радио-конкурса на БНР за деца-изпълнители „Щуротека в ефир“. В интервю за радиото вокалният педагог Денева сподели, че на децата за първи път предстои участие в известния международен конкурс „Златната монета” в Болоня.

 2015 – Актрисата Майя Остоич, внучка на ген.-майор Цвятко Радойнов, посети Казанлък и Крън в деня на 120-ата годишнина от рождението на дядо си. Тя участва в честването, организирано в читалище „Цвятко Радойнов“ в Крън. Централната улица в младия български град също носи името на антифашиста Радойнов. В интервю за „Вис виталис“ Остоич припомни думите на дядо си, казани минути преди да бъде разстрелян на стрелбището в София: „Някой ден ще ни строят паметници”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram