Днес, 23.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993  – По радио „Вис виталис“ започна излъчването на рубриката „Витализъм на броя“ – интересни фрази на слушатели, изречени в жива линия или в интервюта. Първият витализъм бе: „Първите 20 години от брака са трудни. После се свиква“. Той бе последван от „Ако си перде, можеш да станеш герой на нашето време“, „И тотаджийките взеха да ги вардят с гадибордове /бодигардове/“, „Пáрата е голяма парá“  и др.

1997 – Началник на РПУ-Казанлък стана кап. Нейко Ройдев, до момента – инспектор в звеното за борба с организираната престъпност.

1999 – Инж. Стоян Тодоров бе преизбран за председател на Комунистическата партия в Казанлък, в която имаше 15 съставни организации. „Управляващата колониална администрация в България продава и доунищожава сринатия потенциал на нашата икономика“, бе посочено в доклада на отчетно-изборната конференция.

2000 – Скъпоструващ прекъсвач бе монтиран в ж.к. “Изток“ в Казанлък – за да се изключва електрозахранването на ромите, които не плащат сметките си към „Електроснабдявнане“.

2001 – Правоимащите на месечни социални помощи за отопление в община Казанлък към момента бяха 2300 семейства.

2002 – Като „команден, с примеси на полицейски методи“, определи стила на работа на Йълдъз Црънкова – началник на отдел „Образование“ в Община Казанлък, лидерът на ДПС Мехмед Осман.  Дни по-късно в специално писмо до кмета Стефан Дервишев лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев настоя за промяна в „командно-административния стил на работа“ в дирекция „Образование“, оглавявана от Црънкова. В края на месеца обаче тя получи положителна оценка от Общинската организация на ДПС в Казанлък.

2002 – Със съдействието на сем. Антонина и Стефан Барет френските организации „Етьомюзик“ и „Ладам“ осигуриха 30 кг. лекарства на стойност 3 хиляди франка за МБАЛ – Казанлък и детската болница в Бузовград.

2003 – 700 кг  розово масло бе произведено в България през 2002 г. „Това е с 300 кг по-малко спрямо 2001 г. Причината е в неблагоприятните климатични условия“, – каза за „Вис виталис“ доц. д-р Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък.

2003 – За думите, за тяхното значение и сила, за жаргона… – на това акцентира в интервю за „Вис виталис“ в този ден поетът Георги Константинов.

2004 – Кукерски състави от Павел баня, Турия и Търничене взеха участие в 15-я международен фестивал на маскарадните игри Перник, 2004.

2006 – Най-ниската температура от началото на годината бе измерена  в Казанлък, тя бе минус 15 градуса. „Средно до три дни се задържат ниските температури в Казанлък“, съобщи в интервю метеороложката Радиана Атанасова. Този извод бе на базата на статистическите данни на Хидрометеорологичната станция в Казанлък. „Температури между -10  и -18 градуса са нормални за този сезон. Най ниската температура, измерена в Казанлък през последните години, е минус 26,6 градуса – през 1980 г. Подобни студени периоди са наблюдавани през: 1979, 1980, 2001, 2002, 2003 и 2004 г.“, уточни Атанасова.

2006 – В интервю за слушателите – потребители на ТЕЦ, нейният изпълнителен директор Юлия Циркова съобщи, че Топлофикация – Казанлък има пълна техническа възможност да работи и при очакваното понижение на температурите.

2007 –  Канал 1 на БНТ излъчи 30-минутен документален филм за дейността на Дом „Петко Стайнов“ – Казанлък. Филмът бе създаден по повод 110-тата годишнина от рождението на композитора. Автор на сценария е Николай Тодоров, режисьор и оператор – Тодор Ковачев.

2009 – Живеещите на ул. „Гурко“ алармираха чрез радиото за изключително лошото състояние на улицата, намираща се в почти идеалния център на Казанлък. Тя бе разкопана от повече от 4 месеца, липсваха контейнери за смет, нямаше осветление. Близо 50 домакинства не бяха получили ясен отговор от общинската администрация за мерките, които ще бъдат предприети.

2013 – По сигнал на граждани екип на „Вис виталис“ направи репортаж в парк „Тюлбето” за поредната опасна шахта в близост до една от най-посещаваните детски площадки, с няколко оцелели катерушки. В същото време бригада на ВиК – Казанлък, в опит да спре водата заради авария, изваждаше  килограми битови отпадъци, попаднали в друга шахта – до откритата сцена на входа на „Тюлбето“. Също по сигнал на граждани, репортажът отрази и липсата на достатъчно кошчета за отпадъци в района на парка, които да могат да поберат всичко, което хората изхвърляха след себе си.

2014 – Казанлъшката фабрика „Кремона“ бе единствената българска фирма, която участва в най-голямото изложение в Америка за музикалната индустрия Анахайм, Калифорния. Тя представи 4 нови инструмента, единият от които бе абсолютен прототип, в който бяха включени нови технологии, позволяващи на казанлъшките китари да звучат по изключителен начин.

2015 – „70 години от Народния съд в България“ бе темата на среща в Казанлък, в която се включиха министър-председателят от 1997-2001 и екслидер на ДСБ Иван Костов и бившият министър на образованието и историк Веселин Методиев, който заяви, че последствията от Народния съд са изключително тежки. По данни на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ в Казанлък от Народния съд са осъдени 122 души, 22-ма от тях на смърт.

2016 – Малко ято черни и бели щъркели зимуват в Старозагорско. По време на теренни образователни дейности с младежи те са установили 5 черни и 3 бели щъркели, които се придържат в околностите на микроязовира до село Опан, Старозагорско.

2020 – Теодора Рабошева е кметски наместник на село Горно Изворово за мандат 2019 – 2023, реши Общото събрание, на което кандидатурата й бе подложена на гласуване. От 157 души 81 предпочетоха Рабошева. Тя спечели най-висок вот в надпревара с двама кандидати – Бойка Боянова (с 46 гласа) и Васил Корцанов (с 30 гласа). Общото събрание на село Горно Изворово предложи на Кмета на Община Казанлък за кметски наместник да бъде назначена Теодора Рабошева.

2020 – Силният вятър тази нощ е успял да събори дърво в двора на ПГ „Иван Хаджиенов“. За това съобщават публикации във Фейсбук. Сред пораженията от ветровитото време тази сутрин са множество нападали клони по улиците. Според прогнозата за 23 януари, ще продължи да духа умерен, на места в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и временно силен северозападен вятър. На сантиметри от паркираните автомобили пред бл. 23 в квартал „Васил Левски“ падаха прекършени от вятъра дървета. За щастие без пострадали.

2020 – Без време се разделихме с архитект Николай Радков. След кратко боледуване Николай почина едва на 41 години. След себе си остави толкова много приятели. Безброй построени сгради. Изгради ги с любов, защото обичаше това, което правеше. Те са там, а още много са в строеж и ще бъдат завършени. Там ще кипи живот, такъв, какъвто ти искаше.

2020 – При забележителен интерес от страна на евродепутатите премина представянето на филма „Формулата на Тео“ и срещата с героя от лентата – прочутият преподавател по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, научи медиата ни от членове на пътуващия в Брюксел екип. Избраниците на Стария континент са били силно впечатлени от думите на учителя, разказаха за Пресс ТВ присъствали на разговора. Филмът е предизвикал не само силни аплодисменти, но и е провокирал въпроси към създателите му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram